Home » Vinter-OL: Lindsey Jacobellis sitt snowboardcross-gull driver ut demoner fra Torino

Vinter-OL: Lindsey Jacobellis sitt snowboardcross-gull driver ut demoner fra Torino

by Henrik Ibsen
Verter: Beijing, Kina Datoer: 4-20 februar
Dekning: Se direkte på BBC TV, BBC iPlayer, BBC Red Button og online; lytt på BBC Radio 5 Live og BBC Sounds; direkte tekst og høydepunkter på BBC Sport-nettstedet og mobilappen

Hvis det noen gang har vært en leksjon i å aldri gi opp, er Lindsey Jacobellis selve symbolet.

Amerikaneren viste utholdenhet på sitt beste, og ga aldri etter for å jage vinter-OL-drømmen, og hennes femte leker leverte endelig gullmedaljen hun en gang kastet.

Kast tankene tilbake til Torino i 2006. En ung Jacobellis, på sin første olympiske utflukt, var sekunder unna resten av feltet i det som var den første snowboardcrossfinalen på denne etappen.

I en avgjørelse på et brøkdel av et sekund hun uten tvil lenge har rudd, valgte hun å vise båt med målstreken i sikte. Hennes ungdommelige selvtillit slo tilbake, og hun traff dekk mens hun så den sveitsiske Tanja Frieden dampe forbi henne for det gylne øyeblikket hun hadde hatt innen rekkevidde.

Nå, 16 år senere, og i en alder av 36, er gullet endelig hennes – seier i Beijing-finalen sørget for at spøkelset omsider ble utvist.

«Til slutt kom alt sammen. Alle stjernene var på linje, og i denne sporten kan det være sjeldent,» sa Jacobellis til BBC Sport.

Kanskje hun trodde lykken var borte; Onsdagens seier i Zhangjiakou-fjellene markerte hennes første seier på tre år. Hun gikk glipp av finalen ved lekene 2010 og 2014 og endte på fjerde plass i 2018, året etter hennes siste av fem individuelle verdensmesterskapstitler.

Seieren hennes betyr at hun blir den eldste gullmedaljevinneren i snowboard i OL-historien, og den eldste amerikanske kvinnen som har vunnet en medalje uansett farge ved vinter-OL.

«Jeg antar at fem ganger er sjarmen og hvordan det trengte å være. Du vet aldri hvorfor,» sa hun. «Jeg var alltid fortsatt sulten på det, alltid fortsatt elsket racing.

«Hver morgen før et løp er det fortsatt nervepirrende, fortsatt stressende og det er en eksplosjon når du først krysser målstreken.

«Jeg prøvde bare å gå ett heat om gangen og bare si til meg selv at jeg bare trengte å være en eller to for å komme til finalen. Jeg følte allerede at jeg var en vinner fordi jeg kom til finalen – fordi det er så utfordrende nå å komme den.»

Og slik viste det seg. Likte BMX-racing på snø, den brutale alt-kan-skje-fortellingen om snowboardcross ble blottet mens favorittene en etter en bøyde seg på onsdag.

Først var det Storbritannias Charlotte Bankes – den regjerende verdensmesteren – i kvartfinalen, og så var det 2018 olympisk mester Michela Moioli fra Italia i semifinalen. Plutselig hadde stien åpnet seg i Jacobellis» favør.

Denne gangen, lærdom lært, var det ingen å vise seg frem, og det var ingen unødvendige triks i finalen. Fullt fokusert ledet hun fra begynnelsen, og holdt sine yngre ladninger – Frankrikes Chloe Trespeuch og Canadas Meryeta Odine, de eventuelle sølv- og bronsemedaljevinnerne – komfortabelt på en armlengdes avstand.

Lagkameratene hennes, som så på Genting Snow Park, gikk berserk. Jacobellis selv så ut til å være i ren vantro, de demonene som hadde dvelet så lenge nå erobret.

Lindsey Jacobellis tar et øyeblikk etter å ha vunnet OL-gull

«Jeg har definitivt lagt 2006 i fortiden og har gjort mye sjelesøking for å innse at det øyeblikket ikke definerer meg som en idrettsutøver, som et individ,» sa Jacobellis på en pressekonferanse.

«Det jeg har oppnådd i sporten er enormt og medvirkende til hvordan denne sporten går fremover. Jeg er veldig glad for at jeg har formet denne sporten for kvinner de siste to tiårene, det er en ganske sjelden ting.

«Det er definitivt de gangene jeg har sett tilbake på mine tidligere olympiske opplevelser hvor jeg bare gikk glipp av noe eller det bare ikke kom sammen.

«På slutten av dagen, det er bare vår sport, det er så mange ukontrollerbare variabler.

«Som jeg har blitt eldre, har jeg lært å tilgi meg selv for de ukontrollerbare variablene. Det hjelper deg å helbrede og gå videre.»

Og hva angår hennes varige budskap? «Ikke tell den gamle jenta ut.»

Rundt BBC iPlayer-banneretRundt BBC iPlayer-bunnteksten

Related Videos

Leave a Comment