Home » The Guardians syn på italienske byer: leder en sentrum-venstre-renessanse? | Redaksjonell

The Guardians syn på italienske byer: leder en sentrum-venstre-renessanse? | Redaksjonell

by Russell Crowe

Tden overraskende optimistiske høsten for den europeiske sentrum-venstre fortsetter. Valgseire i Tyskland og Norge fortsatte denne uken i sør, hvor rådhusundersøkelser i Italia leverte en serie overbevisende opptredener av Det demokratiske partiet. Milan, Bologna og Napoli ga alle sterke mandater til progressive kandidater; Roma og Torino forventes å følge etter i de andre rundene, som finner sted senere denne måneden. Hvis alt går bra, vil en storby-siesta bli ledet av sentrum-venstre-ordførere.

Resultatene ble møtt med forståelig entusiasme av Enrico Letta, en tidligere italiensk statsminister som kom tilbake for å lede Det demokratiske partiet i mars. De beviser det bemerket, at «høyre er beatable», etter en periode der det høyreekstreme partiet Brotherhood of Italy og Nationalist League konsekvent dominerte meningsmålingene. De spesielt dårlige resultatene til Ligaen, ledet av Matteo Salvini, og den brutale utvisningen av ordføreren i Femstjernersbevegelsen i Roma, Virginia Raggi, har fått noen kommentatorer til å hevde at de italienske populistiske bevegelsene endelig er i tilbakegang. Men forslag til radikale politiske endringer kan være litt for tidlige.

Som med det franske lokalvalget i juni, var den store historien til meningsmålingene uten tvil den laveste rekorden oppmøte. Det høye avholdsnivået kan kanskje tolkes som en tillitserklæring til den populære, men ikke-valgte statsministeren, Mario Draghi. En tidligere sjef for Den europeiske sentralbanken, Draghi ble utnevnt til sin stilling midt i politisk kaos i februar i fjor, siden da har han ledet en nasjonal enhetsregjering med minimalt oppstyr. Salvinis dårlige natt betyr at han neppe vil forlate koalisjonen i et forsøk på å tvinge frem et tidlig valg. Dette kan være bra for en effektiv administrasjon, og la Draghi i teorien være fri til å styre frem til 2023. Men kombinasjonen av velgerapati og en støttet teknokratisk regjering taler ikke om et dårlig demokrati.

Resultatene reflekterer også en bredere europeisk modell, der sentrum-venstrepartier vinner i store byområder, men sliter med å oppnå tilsvarende trekkraft i byer og på landsbygda. Ettersom byer har blitt knutepunkter for kunnskapsøkonomien og avanserte tjenester, har de blitt forynget med en mer utdannet liberal befolkning. Fra London til Lyon og Milano til Manchester gir det en plattform for progressive ordførere å presentere sentrum-venstre og grønne verdier. Men å vinne nasjonale valg krever en bredere geografisk og demografisk fordeling av støtten. En nylig rapportere av Fabian Society bemerket at Labour har samlet støtte i allerede sikre urbane valgkretser, men ikke klarte å gjøre tilstrekkelig fremgang i byene og landsbyene som utgjør det store flertallet av målsetene. «Festen må koble seg tilbake utenfor de store byene til byer og landsbyer i alle former og størrelser,» konkluderte forfatteren.

I Italia er det støtte på steder som disse som konsekvent har vunnet første- og andreplassen i nasjonale meningsmålinger til brødrene i Italia og forbundet. I Frankrike utgjør de høyborgene til National Rally of Marine Le Pen. For virkelig å endre tidene, må Europas sentrum-venstrepartier finne en måte å vinne på utenfor sine storbyområders komfortsoner.

Related Videos

Leave a Comment