Home » NSA spionerte på sentrale europeiske politikere gjennom dansk etterretning

NSA spionerte på sentrale europeiske politikere gjennom dansk etterretning

by Russell Crowe

Med dansk hjelp spionerte ikke den amerikanske etterretningstjenesten NSA bare på ledende svenske politikere. Gjennom den danske militære etterretningstjenesten spionerte de også på fiberoptiske kabler som krysser Danmark for å spionere på politikere og høytstående embetsmenn i Tyskland, Frankrike og Norge.

Ifølge Danmarks Radios kilder er tyske politikere fra det kristeligdemokratiske CDU og det sosialdemokratiske SPD avlyttet. Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Tysklands forbundspresident Frank-Walter Steinmeier og tidligere finansminister Peer Steinbrück er blant de navngitte politikerne som NSA, med dansk hjelp, bevisst har spionert på.

Hemmelig etterforskning

Opplysningene kommer fra en hemmelig etterforskning og en intern rapport med kodenavnet «Dunhammer» som analyserte årene 2012 og 2014. Etterforskningen ble utført innenfor den danske etterretningstjenesten Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) . Danmarks Radio har i flere måneder møtt ni kilder som har fått tilgang til gradert informasjon fra den danske etterretningstjenesten. All informasjon er bekreftet av flere uavhengige kilder. Nøyaktig hvem som ble avlyttet når du ikke er sikker.

Takket være det internasjonale samarbeidet til redaksjonen stilte SVT spørsmål til regjeringene i Tyskland, Frankrike og Norge om spionasje. Den tyske og norske regjeringen melder at informasjonen er ny for dem, mens den franske regjeringen avstår fra å kommentere.

Merkel: Jeg var ikke klar over avlyttingen

Tysklands forbundspresident Frank-Walter Steinmeier skriver at han «ikke har noen kunnskap eller hukommelse» om at han kan ha vært under overvåking av danske etterretningstjenester.

Angela Merkel skriver via sin talsperson at hun ikke var klar over avlyttingen via Danmark, men «først lærte» informasjonen om avlyttingen «gjennom dine spørsmål». Talsmannen la til at Merkels kommentar «ikke er en uttalelse om at fakta er korrekte eller ikke».

Peer Steinbrück var blant andre tysk finansminister og visepresident i de tyske sosialdemokratene SPD. Når SVTs samarbeidspartner spør ham hva han synes om at han ble avlyttet av NSA via Danmark, svarer han at det er første gang han hører om det.

– For vennlige etterretningstjenester å lytte til og spionere på ledere i andre land er ganske latterlig. Fra politisk hold synes jeg det er en skandale.

– Som sådan har jeg personlig ikke noe imot aktivitetene til vestlige etterretningstjenester. Men at de sikter sine egne er egentlig absurd, sier Steinbrück.

Kommentar fra den norske forsvarsministeren

Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier han snakket med sin danske kollega i fjor høst om overvåkingen som da dukket opp. Men når det gjelder den nye informasjonen, ble han ikke informert – vi «har ikke mottatt noe konkret om det,» sa han.

Etter intervjuet ble Bakke-Jensen kontaktet av den svenske forsvarsministeren og sa at de begge tar «påstandene som dukker opp på alvor».

SVT ba NSA og danske etterretningstjenester om et mislykket intervju.

Den danske forsvarsministeren skriver i en uttalelse at den danske regjeringen ikke kan spekulere i medieinformasjonen, men legger til at systematisk avlytting av nære allierte er «uakseptabel».

Avsløringen av «Operasjon Dunhammer» ble ledet av Danmarks Radio og er et samarbeid mellom redaksjonen i SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, WDR, NDR.

Related Videos

Leave a Comment