Home » Tyrkias Erdogan truer med å utvise USAs ambassadør og 9 andre

Tyrkias Erdogan truer med å utvise USAs ambassadør og 9 andre

by Russell Crowe

ISTANBUL – Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at han hadde beordret ti utenlandske ambassadører som krevde løslatelse av en fengslet filantrop for å bli erklært persona non grata.

Sendelsene, inkludert representanter for USA, Frankrike og Tyskland i Ankara, ga ut en uttalelse tidligere denne uken der de ba om en løsning på saken om Osman Kavala, en forretningsmann og filantrop som siden har blitt fengslet. 2017 selv om han ikke ble dømt for en forbrytelse.

Erdogan beskrev utsagnet som «frekkhet», og sa at han beordret ambassadørene til å bli erklært uønsket.

«Jeg ga instruksjoner til vår utenriksminister og sa «Du vil umiddelbart håndtere persona non grata -erklæringen til disse 10 ambassadørene,» «sa Erdogan på et møte i den vestlige byen» Eskisehir.

Han la til: «De vil kjenne igjen, forstå og kjenne Tyrkia. Den dagen de ikke kjenner eller forstår Tyrkia, drar de.

Diplomatene, som også inkluderer ambassadørene i Nederland, Canada, Danmark, Sverige, Finland, Norge og New Zealand, ble innkalt til UD tirsdag.

Den parisiskfødte tyrkiske filantropen Osman Kavala taler på et arrangement i Istanbul før han ble arrestert.DOKUMENT / AFP – Getty Images

En erklæring om persona non grata mot en diplomat betyr vanligvis at det er forbudt for den enkelte å bli i vertslandet.

Kavala, 64, ble i fjor frikjent for anklager knyttet til landsdekkende protester mot regjeringen i 2013, men avgjørelsen ble omgjort og sluttet seg til anklager knyttet til et kuppforsøk i 2016.

Internasjonale observatører og menneskerettighetsgrupper har gjentatte ganger oppfordret til løslatelse av Kavala og den kurdiske politikeren Selahattin Demirtas, fengslet siden 2016. De hevder at fengslingen er politisk motivert. Ankara benekter anklagene og insisterer på uavhengigheten til de tyrkiske domstolene.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ba om frigivelse av Kavala i 2019 og sa at fengslingen hans gjorde at han ble taus og ikke ble støttet av bevis på et lovbrudd. Europarådet har kunngjort at det vil gjenoppta overtredelsesforhandlinger mot Tyrkia i slutten av november hvis Kavala ikke blir løslatt.

Den nåværende amerikanske ambassadøren, David Satterfield, ble utnevnt i 2019. Utnevnelsen av hans erstatter, Jeff Flake, ble godkjent av Senatets utenrikskomité tirsdag.

Etter kunngjøringen av Erdogans ordre, sa utenriksdepartementet i en uttalelse: «Vi er klar over denne informasjonen og søker avklaring fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

Related Videos

Leave a Comment