Home » Narkotikaavkriminalisering strider mot valgspørsmål i Norge

Narkotikaavkriminalisering strider mot valgspørsmål i Norge

by Russell Crowe

Inspirert av Portugal og en langvarig regjeringsundersøkelse la den norske regjeringen frem et forslag til ny narkotikapolitikk i februar. Ifølge den såkalte «narko-reformen» skal det ikke lenger være straffbart å bruke narkotika og ha med seg en liten mengde av dem.

Målet er å flytte ansvaret for rusproblematikken fra rettsvesenet til helsevesenet.

– Vi vet at trusselen om straff kan bidra til å hindre unge med rusavhengighet i å søke behandling. Vi mener rusavhengighet er et helsespørsmål, ikke et rettferdighetsspørsmål, og det er derfor vi sa at det var på tide å bytte straff mot hjelp, sier Maria Jahrmann Bjerke.

Du ønsker å investere i håndtering av avhengighet

I stedet for å straffeforfølge en pågrepet for narkotikabruk, bør vedkommende henvises til en spesiell rådgivningsenhet, hvor du kan få tilbud om hjelp og få informasjon om risikoen ved din rusbruk.

– Det er viktig å sende signalet om at det ikke er straffbart å bruke narkotika, men det betyr ikke at det er legalisert. Politiet kan fortsette å beslaglegge narkotikaen du har på deg og du vil bli tilkalt etter hjelp. Narkotika er alltid helsefarlig og vi forventer ikke at flere bruker dem, tvert imot, sier Maria Jahrmann Bjerke.

Ikke flertall på Stortinget

Men slik det ligger an, skal forslaget ikke stemmes over i Stortinget. På Ap-kongressen sa de nylig nei til å avkriminalisere eget bruk for andre enn tunge rusmisbrukere.

Uten støtte fra hovedopposisjonspartiet har ikke regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti flertall i saken.

– Mitt parti, Høyre, har sagt at vi ikke vil gå på akkord i denne saken. Statsminister Erna Solberg sa i forrige uke at dette blir en viktig valgsak fremover. Vi ønsker å gjennomføre en «rusreform» og bytte ut dommer mot omsorg for de som trenger hjelp med rusavhengigheten, forklarer Maria Jahrmann Bjerke.

Se Agenda klokken 21.15 på SVT2 og videre SVT-lesing. Finn ut mer om hvorfor Agenda tar for seg narkotikapolitikk SVT Nyhetsblogg.

Related Videos

Leave a Comment