Home » Demonstranter drept i Sudan på dagen ble vurdert som lakmusprøve for militæret

Demonstranter drept i Sudan på dagen ble vurdert som lakmusprøve for militæret

by Russell Crowe

NAIROBI, Kenya – To mennesker ble drept i Sudan da demonstranter oversvømmet gatene lørdag, sa en gruppe medisinere, da pro-demokratiske grupper trosset denne ukens militærkupp som innledet en ny æra av usikkerhet for et av Afrikas største land.

Aktivister ba om en «marsj av millioner» dager etter at generalløytnant Abdel Fattah al-Burhan, militærlederen, oppløste den felles sivil-militære regjeringen som tok form etter Omars 2019-utsetting av Sudans mangeårige diktator Hassan al-Bashir. Mandag beordret general al-Burhan arrestasjon av statsministeren og andre senior sivile ledere, innførte en landsomfattende unntakstilstand og sa at militæret ville etablere en ny regjering. Han lovet et valg i juli 2023.

Nyhetene førte til en rekke protester i løpet av uken, da demonstranter i hovedstaden Khartoum og andre sudanesiske byer ba om tilbakeføring til sivilt styre. Sikkerhetsstyrker svarte med vold, drepte minst syv mennesker og skadet 170 andre, sier et pro-demokratisk parti Sudanesiske sentralkomité for leger. Fagforeninger og fagforeninger har oppfordret til sivil ulydighet; mange banker, skoler og butikker stengte og mange føderale og statlige tjenestemenn forble hjemme.

Analytikere sa at lørdagens protester og sikkerhetsstyrkenes svar på dem ville være en lakmusprøve for militæret, som har en historie med blodige angrep. Mange sudanesere husker levende 3. juni 2019, da sikkerhetsstyrker med vold spredte protester i hovedstaden, voldtok og drepte dusinvis av mennesker og kastet deler av kroppen deres i Nilen.

Da protestene skjøt fart over hele landet lørdag ettermiddag, fikk legegruppen sa i et Facebook-innlegg at to personer var blitt drept i byen Omdurman, som ligger ved hovedstaden Khartoum. En av demonstrantene døde av et skuddsår i hodet, den andre i magen, sa gruppen.

Det var sikkerhetsstyrkene skyte med skarp ammunisjon mot demonstranter, sa legegruppen og la til at det hadde vært flere skadde.

Dødsfallene og skadene har skjedd til tross for gjentatte oppfordringer fra amerikanske og FN-tjenestemenn om at fredelige protester skal tillates.

Fredag ​​kveld møtte FNs spesialutsending for Sudan general Mohamed Hamdan, kjent som Hemeti, som leder de fryktede paramilitære hurtigstøttestyrkene. De spilte en rolle i det siste kuppet. Utsending Volker Perthes, sa på twitter at han insisterte overfor generalen på behovet for «å unngå enhver konfrontasjon» med demonstrantene.

Kreditt…Ashraf Shazly / Agence France-Presse – Getty Images

USAs spesialutsending til Afrikas Horn Jeffrey Feltman sa også at han snakket med general al-Burhan og andre høytstående embetsmenn på fredag ​​og advarte om en voldelig reaksjon på de planlagte demonstrasjonene.

«Det sudanesiske folk må få lov til å demonstrere fredelig denne helgen, og USA vil følge nøye med,» Herr Feltmans kontor tvitret.

Utenriksminister Antony J. Blinken forsterket denne meldingen. «USA fortsetter å støtte det sudanesiske folket i deres ikke-voldelige kamp for demokrati,» tvitret han. «De sudanesiske sikkerhetsstyrkene må respektere menneskerettighetene; all vold mot fredelige demonstranter er uakseptabelt.

Prodemokratiske grupper har avvist muligheten for å anerkjenne eller forhandle med en militær regjering, og krever i stedet at alle sivile ledere, inkludert statsminister Abdalla Hamdok, som nå sitter i husarrest, løslates. FNs utsending, Mr. Perthes, sa i en pressemelding at han var i kontakt med alle parter og forsøkte å mekle «mot en fredelig løsning på den nåværende krisen».

Spenningen rundt muligheten for et kupp hadde ulmet i månedsvis, da sivile grupper anklaget militæret for å ville holde seg til makten og motsette seg forsøk på å holde sjefer ansvarlige for grusomheter begått under Mr. al-Bashir, den avsatte diktatoren.

Midt i en landsomfattende strømbrudd på internett, samlet demonstranter med sudanesiske flagg seg ved middagstid i nabolagene Khartoum og Omdurman før de marsjerte til hovedgater og busstasjoner. Mange kunne høres synge: «Folket er sterkere og revolusjonen vil fortsette. Andre bar bannere som sa «Nei til militærstyre».

I El Fasher, en by i Nord-Darfur-regionen i nordvest-Sudan, stengte militæret markedet og sendte folk hjem, ifølge en hjelpetjenestemann som ba om anonymitet for å tone ned på alt mulig risiko for operasjonene til organisasjonen hans.

Byene Geneina i Vest-Darfur og Gedaref i øst hadde også en sterk militær- og polititilstedeværelse, sa tjenestemannen. I noen byer opphevet militæroffiserer blokader av murstein, heller og tregrener som demonstranter hadde plassert på tvers av veiene for å hindre dem i å få tilgang til nabolag.

Lørdag ble det holdt protester ikke bare i Sudan, men i byer rundt om i verden med store sudanesiske befolkninger. Demonstranter mot kuppet var i gatene i Australia, Indonesia, Italia, Libanon og Norge.

– Vi har vært i sjokk over det som skjer i Sudan, sa Elhussein Yasin, styremedlem i Sudanese Diaspora Round Table i Storbritannia, på telefon. Han sa at protester ble arrangert i store britiske byer, inkludert London, Birmingham og Cardiff, og oppfordret britiske lovgivere til å presse sudanesiske generaler til å gi fra seg makten.

«Vi protesterer for å si nei til et militærkupp og ja til demokrati,» sa Yasin.

Amnesty International oppfordret fredag ​​sudanesiske generaler til å etterforske drapene på demonstranter tidligere i uken og straffeforfølge de involverte.

Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionale direktør for Øst- og Sør-Afrika, sa at militærledere «ikke må gjøre feil: verden ser på og vil ikke tolerere blodsutgytelse lenger».

Kuppet og protestene som fulgte er de siste tegnene på ustabilitet i det nordøstafrikanske landet, som har blitt hemmet av økende økonomiske motgang, koronaviruspandemien og mangel på medisiner og medisiner. Denne uken frøs USA 700 millioner dollar i direkte bistand til den sudanesiske regjeringen, Verdensbanken suspendert alle utbetalinger i landet, og EU truet med det gjør det samme.

Den afrikanske union suspenderte Sudan og generalene ble fordømt av ledere og regjeringer over hele verden. President Biden sa at han «beundret motet til det sudanesiske folket ved å kreve at deres stemme ble hørt.»

Noen medlemmer av det sudanesiske militæret har blitt overrasket over nivået av offentlig motstand mot kuppet, og rivalisering mellom generalene begynner å dukke opp, sa Ed Hobey-Hamsher, senioranalytiker for Afrika ved Verisk Maplecroft, en britisk-basert global risikoetterretning. fast.

– Kuppets skjebne står fortsatt på spill, sa han.

Related Videos

Leave a Comment