Home » 34 år gamle svenske Mirza Osmanovic skutt og drept av norsk politi

34 år gamle svenske Mirza Osmanovic skutt og drept av norsk politi

by Russell Crowe

Det var forrige lørdag at Mirza Osmanovic skal ha truet en annen mann på vandrerhjemmet Tuneheimen i Sarpsborg, ifølge et politivarsel. Den norske avisen VG skriver at Mirza Osmanovic banket på døren til en hotellgjest og ba om en pistol. Vitnet sa at Osmanovic hadde en kniv på seg og begynte å jage hotellgjesten som hastet til en bensinstasjon i nærheten. Da politiet kom til stedet sto hun overfor en «akutt og kritisk situasjon» og politiet skjøt den 34 år gamle mannen. Politiet skriver i en pressemelding at det ble satt i verk overlevelsestiltak så snart 34-åringen ble skutt, men døde kort tid etter.

Den dødelige skytingen skjedde lørdag.

Mirza Osmanovic er bosatt i Sverige, og for hans nærmeste kom nyheten om hans død som et sjokk. De har ikke bildet av den aggressive personen som truet en annen mann og deres Mirza.

– Aldri i hele tiden vi vokste opp sammen, var han den minst voldelige, sier Amela Avdic, kusine til Mirza.

LES MER: Svensk mann skutt og drept av norsk politi

Dømt for narkotikaforbrytelser

Mirza Osmanovic ble tidligere i år dømt i Sverige for narkotikarelaterte lovbrudd i 2019 og på prøve, men han er ellers stått ustraffet. Det kommer frem i etterforskningen at han slet med en avhengighet og trengte støtte for det, men har ikke brukt narkotika det siste året. Etterforskning viser at mannen led av hallusinasjoner og ble behandlet på en psykiatrisk klinikk i Norge.

– Ja, det stemmer at han ikke har hatt det bra i det siste. Han var ikke lenger seg selv. Han hadde mange psykiske problemer og følte seg deprimert og tom. Men han ble aldri aggressiv, sier Amela Avdic.

Det var hun som brakte Mirza Osmanovics mor tilbake til Norge.

– Hun fortalte meg at det Mirza er anklaget for ikke er hennes Mirza, det ville han aldri gjort, sa Amela Avdic.

Drakk kaffe – så ble han skutt

En annen slektning, Emir Omerinovic, satte seg ned og drakk kaffe med 34-åringen forrige lørdag. Kort tid etter fikk han vite at hans slektning var blitt skutt av politiet.

– Han var her om morgenen i rundt en time og drakk kaffe. Jeg merket ingenting på humøret hans, han var rolig og ikke aggressiv, sier Emir Omerinovic.

At 34-åringen ble skutt og drept av norsk politi stiller mange som står mannen nær.

– Vi er alle i sjokk og lurer på hvordan dette kunne ha skjedd. Vi visste at han hadde det litt dårlig og hadde problemer med narkotikaavhengighet, men ville bli skutt av politiet? Aldri, sier en annen fetter: Mirso Osmanovic, 34 år.

På bilder som sirkulerer på sosiale nettverk, blir mannen satt i håndjern av to politifolk mens han ligger på magen, og en tredje politimann har en pistol i hånden. Omtrent en meter fra mannen ligger en kniv. På et tredje bilde er mannen skadet, men da på ryggen.

Oppvokst i Norrköping

Mirso Osmanovic sier at 34-åringen, nå avdød, vokste opp i Norrköping og spilte fotball der. Mirza Osmanovic beskrives som en populær person med glede i øynene.

– Han likte å programmere musikk på datamaskinen og var fascinert av biler. Han kunne lage ting ut av noe enkelt, som gaffatape.

Ble innlagt på psykiatrisk klinikk

I dommen fra i fjor vår heter det at den 34 år gamle mannen led av depresjon og angst og at han var innlagt i psykiatrien, blant annet på grunn av hallusinasjoner. Han sto fortsatt tiltalt for det i mars, ifølge den svenske tingrettsdommen.

Forelderen sier han mistet kontakten med 34-åringen da han flyttet til Norge.

– I det siste har vi ikke hatt så mye kontakt. Vi er skilt. Da jeg møtte ham neste gang, så jeg at det var den samme gamle Mirza, som viste glede, men inni meg kjente jeg tristhet i ham. Noen ganger når en person ikke har det bra, er det ikke mye som kreves. Men vi prøvde alle å hjelpe ham, å ta kaffe noen ganger.

To mistenkte politifolk

Skytingen etterforskes av Politiets spesialenhet for politisaker. Samme dag som skytingen avhørte spesialenheten de tre politimennene fra patruljen som var direkte involvert i hendelsen. To av dem ble avhørt om status som mistenkt på bakgrunn av mottatt informasjon om bruk av skytevåpen, mens den tredje ble avhørt som vitne.

Ifølge en pressemelding skal mannen ha angrepet dem med kniv og det var på dette tidspunktet politiet avfyrte flere skudd som traff ham i bena og overkroppen.

Svensk mann skutt og drept av norsk politi

Mannen døde og søndag kom det frem at han var svensk statsborger.
LES MER: Svensk mann skutt og drept av norsk politi

Related Videos

Leave a Comment