Home » Tiden renner ut: ingen tilnærming i fiskestriden i sikte | Fri presse

Tiden renner ut: ingen tilnærming i fiskestriden i sikte | Fri presse

by Russell Crowe

London / Paris (dpa) – Selv etter et personlig møte på høyeste nivå, er det fortsatt langt unna en løsning på den fransk-britiske fiskestriden.

Både Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson insisterte etter deres individuelle intervju i Roma søndag at den andre siden var i strid med Brexit-avtalen og måtte overgi seg.

Det betyr at tiden til et fransk ultimatum går ut på tirsdag er i ferd med å renne ut. Paris ønsker å ta tøffe tiltak i saken, London truer med en reaksjon som også vil påvirke EU. Striden truer med å overskygge FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow.

Paris anklager London for å nekte en rekke franske fiskere lisenser for britiske farvann i strid med Brexit-avtalen. Dersom det ikke oppnås enighet innen 2. november, har Frankrike varslet at de vil stenge noen havner for britiske fiskere og skjerpe kontrollen med britiske båter og lastebiler. Storbritannia avviser påstandene.

Ren Brexit-spørsmål?

Franske medier rapporterte søndag, med henvisning til Elysée Palace, at Macron hadde bedt Johnson om å «holde seg til spillereglene og sin signatur» under Brexit-traktaten. Som et resultat ble det videre påstått at Paris så på tvisten som et Brexit-spørsmål mellom London og EU, «selv om Boris Johnson fortsatt prøver å gjøre det til et fransk-britisk spørsmål».

Downing Street kunngjorde at Johnson var «dypt bekymret» og hadde bedt Macron om å redusere eskaleringen under den halvtimes samtalen på sidelinjen av G20-toppmøtet i Roma.

En talsmann for den britiske regjeringen sa imot BBC, ifølge informasjon fra Elysée om at Macron og Johnson har blitt enige om å jobbe med praktiske tiltak for å redusere opptrappingen de kommende dagene. Ingen felles tiltak var bestemt, ifølge BBC, siterer talspersonen. Det er opp til Frankrike å trekke tilbake sine «dypt urovekkende» trusler og retorikk. Nylig arresterte franske myndigheter et britisk fartøy som angivelig fisket i fransk farvann.

Ingen tekniske problemer

Den franske utenriksministeren for Europa, Clément Beaune, anklaget Storbritannia for å ta målrettede tiltak mot Frankrike. Macrons fortrolige tvitret at 90 % av EU-fiskernes søknader ble godkjent. Men alle de manglende tillatelsene gjelder franske båter. «Etter 10 måneder med manglende så mange lisenser for et land, er dette ikke et teknisk problem, men en politisk beslutning og et brudd på (Brexit-traktaten),» twitret Beaune. Storbritannia avviser det. Det er noen dusin båter som ikke kan produsere de nødvendige testene.

Tidligere hadde president Macron erklært konflikten som en test på Londons oppriktighet. – Hvis du forhandler en kontrakt i årevis og noen måneder senere på områdene du ikke liker, gjør du det motsatte av det du bestemmer deg for, det er ikke et stort tegn på troverdighet, sa Macron til Financial Times (lørdag). Dette blir observert tett rundt om i verden.

Statsminister Jean Castex henvendte seg til EU-kommisjonen for å få støtte. Ifølge britiske medier skrev Castex til presidenten for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen at det er nødvendig å demonstrere for den europeiske offentligheten at det ikke er forhandlingsbart å holde seg til de signerte avtalene og at det er mer skadelig å forlate EU. enn å bli der.

Johnson på sin side truet med å aktivere tvisteløsningsmekanismen som ble avtalt i Brexit-avtalen og dermed forverre konflikten. Etter et møte med Johnson i Roma kunngjorde presidenten for EU-kommisjonen von der Leyen at myndighetene i Brussel jobber hardt for å finne løsninger.

Related Videos

Leave a Comment