Home » Telenors salg av burmesisk enhet blokkert da juntaen søker deltakelse fra lokale kjøpere – kilder

Telenors salg av burmesisk enhet blokkert da juntaen søker deltakelse fra lokale kjøpere – kilder

by Russell Crowe

Telenor-flagget vaier ved siden av selskapets hovedkontor på Fornebu, Norge 1. juni 2017. REUTERS / Ints Kalnins

9. november (Reuters) – Det norske firmaet Telenors plan om å trekke seg ut av Myanmar ved å selge sin telekommunikasjonsvirksomhet til et libanesisk firma stoppet etter at juntaen sa at de favoriserte minst delvis eierskap av en lokal bedrift, ifølge folk som er kjent med saken.

Telenor, en av Myanmars største utenlandske investorer, annonserte i juli at de solgte sine lokale virksomheter til M1-gruppen for 105 millioner dollar, og trakk seg ut av et land som falt i kaos etter et kupp.Militærstat.

Men utgangen satte seg i trøbbel etter at juntaen presset telekom- og internettselskaper til å installere overvåkingsteknologi og forbød toppledere å forlate landet.

M1, et investeringsselskap eid av familien til den libanesiske statsministeren Najib Mikati, er i avanserte samtaler om et partnerskap med minst ett burmesisk selskap – Shwe Byain Phyu-gruppen som har verdifulle interesser i olje- og steinutvinning, sa tre kilder som takket nei. å bli identifisert på grunn av sakens følsomhet.

Andre lokale virksomheter er også interessert, sa to av kildene, selv om Reuters ikke var i stand til å fastslå hvilke selskaper.

Telenor sa i en uttalelse til Reuters at de avventer et formelt svar fra burmesiske myndigheter på forespørselen om å selge enheten til M1 og nektet å kommentere ytterligere. En talsperson for M1 nektet å kommentere.

En person som svarte på telefonen hos Shwe Byain Phyu nektet å svare på spørsmål eller videresende henvendelser. En representant fra juntaen svarte ikke på forespørsler om kommentarer.

Shwe Byain Phyu-styreleder Thein Win Zaw er direktør i Mahar Yoma Public Company, som er en del av et konsortium som eier en eierandel i Mytel, ifølge selskapets dokumenter. Han svarte ikke på en Reuters-forespørsel om kommentar.

UNDERDREVELSEN AV JUNTEN

Aktivister har uttrykt bekymring for at Telenors exit kan utdype juntaens overvåking av lokalbefolkningen. Det er en av fire telekommunikasjonsoperatører i Myanmar, sammen med Qatari Ooredoo (ORDS.QA), statsstøttet MPT og Mytel, som er delvis eid av et selskap knyttet til militæret.

Reuters etterforskning fant at telekommunikasjons- og internettleverandører ble i hemmelighet beordret i månedene før kuppet til å installere avlyttingsteknologi som ville tillate militæret å lytte fritt på kommunikasjon fra borgere.

Telenor sa i september at de trekker seg ut av landet for å unngå EU-sanksjoner etter «fortsatt press» fra juntaen for å aktivere teknologien.

Siden kuppet 1. februar har burmesiske sikkerhetsstyrker drept mer enn 1200 mennesker og arrestert tusenvis i et forsøk på å knuse motstand, ifølge Association for Assistance to Political Prisoners, en lokal ikke-statlig organisasjon.

Militæret tok makten med påstand om utbredt svindel i valget i november vunnet av et jordskred av den sivile regjeringen ledet av Aung San Suu Kyi. Internasjonale og lokale vaktgrupper sa at det ikke var noen store uregelmessigheter med avstemningen.

Juntaen har pålagt nasjonale og regionale nedstengninger av mobildata, noe som gjør det vanskeligere for pro-demokratiske aktivister å organisere protester. Den ga også en konfidensiell ordre i juli som forbyr topp utenlandske telekommunikasjonsledere å forlate landet uten tillatelse.

Kort tid etter forbudet arresterte sikkerhetsstyrker en utenlandsk toppleder i Telenor Myanmar på flyplassen, og hindret ham i å reise, ifølge to personer med kunnskap om hendelsen.

Telenor nektet å kommentere, med henvisning til sikkerhetshensyn for individuelle ansatte. Aung Naing Oo, hærens investeringsminister, sa til Reuters i oktober at Telenor-ledere ble «fanget» i å ikke forlate landet i påvente av myndighetsgodkjenning for salg av enheten.

Han sa at salget på det tidspunktet gikk gjennom en screeningsprosess, og la merke til at M1 var en nykommer i Myanmar og myndighetene sjekket om hun var til å stole på.

Rapportering av Poppy McPherson i Bangkok og Fanny Potkin i Singapore; Redigering av Edwina Gibbs

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment