Home » Telenors salg av Myanmar-enheten stopper opp ettersom juntaen søker deltakelse fra den lokale kjøperen – kilder

Telenors salg av Myanmar-enheten stopper opp ettersom juntaen søker deltakelse fra den lokale kjøperen – kilder

by Edvard Munch

Av Poppy McPherson og Fanny Potkin

(Reuters) – Norges Telenor planlegger å trekke seg ut av Myanmar ved å selge sin telekommunikasjonsvirksomhet til et libanesisk selskap som stoppet etter at juntaen indikerte at de foretrakk minst delvis eierskap av et lokalt selskap, ifølge folk som har kjennskap til saken.

Telenor, en av Myanmars største utenlandske investorer, kunngjorde i juli at de selger sine lokale virksomheter til M1 Group for 105 millioner dollar, og trekker seg ut av et land som har sklidd ut i kaos etter et militærkupp.

Men hans utgang var nedsunket i vanskeligheter etter at juntaen la press på telekommunikasjons- og internettselskaper for å installere overvåkingsteknologi og forhindret toppledere fra å forlate landet.

M1, et investeringsselskap eid av familien til den libanesiske statsministeren Najib Mikati, er i avanserte samtaler for et partnerskap med minst ett Myanmar-selskap – Shwe Byain Phyu Group, som har interesser i olje- og edelstensgruvedrift, sa tre kilder som nektet. identifiseres på grunn av problemets følsomhet.

Andre lokale selskaper er også interessert, sa to av kildene, selv om Reuters ikke var i stand til å fastslå hvilke selskaper.

Telenor sa i en uttalelse til Reuters at de avventer et formelt svar fra myndighetene i Myanmar på forespørselen om å selge enheten til M1 og avslo ytterligere kommentarer. En talsperson for M1 nektet å kommentere.

En person som svarte på telefonen til Shwe Byain Phyu nektet å svare på spørsmål eller stille spørsmål. En representant for juntaen svarte ikke på forespørsler om kommentarer.

Shwe Byain Phyus styreleder, Thein Win Zaw, er direktør i Mahar Yoma Public Company, en del av et konsortium som har en eierandel i Mytel, viser forretningsrekord. Han svarte ikke på en forespørsel om kommentar fra Reuters.

KNAPPEN AV SAMMEN

Aktivister har uttrykt alarm om at Telenors exit kan utdype juntaens overvåking av lokalbefolkningen. Det er en av fire telekomoperatører i Myanmar, sammen med Qatars Ooredoo, den statsstøttede MPT, og Mytel, som er delvis eid av et hærrelatert selskap.

En Reuters-undersøkelse fant at telekommunikasjons- og internettleverandører i hemmelighet hadde blitt beordret i månedene frem til kuppet om å installere avlyttingsteknologi som ville tillate militæret å fritt avlytte borgernes kommunikasjon.

Telenor sa i september at de trekker seg ut av landet for å unngå EU-sanksjoner etter «fortsatt press» fra juntaen om å aktivere teknologien.

Siden kuppet 1. februar har Myanmars sikkerhetsstyrker drept mer enn 1200 mennesker og arrestert tusenvis i et forsøk på å knuse motstand, ifølge Association of Assistance for Political Prisoners, en lokal ikke-statlig organisasjon.

Militæret tok makten ved å anklage utbredt svindel i et valg i november vunnet av et snøskred fra den sivile regjeringen ledet av Aung San Suu Kyi. Internasjonale og lokale overvåkingsgrupper sa at det ikke var noen store uregelmessigheter med avstemningen.

Juntaen har håndhevet en landsomfattende og regional nedleggelse av mobildata, noe som gjør det vanskeligere for demokratiske aktivister å organisere protester. I juli utstedte den også en konfidensiell ordre som hindrer senior utenlandske telekommunikasjonsledere fra å forlate landet uten tillatelse.

Kort tid etter forbudet stoppet sikkerhetsstyrker en høytstående utenlandsk Telenor Myanmar-leder på flyplassen, og hindret ham i å reise, ifølge to personer som er kjent med hendelsen.

Telenor nektet å kommentere, med henvisning til sikkerhetshensyn for enkeltansatte. Aung Naing Oo, hærens investeringsminister, sa til Reuters i oktober at Telenor-ledere var blitt «bedt» om ikke å forlate landet i påvente av regulatorisk godkjenning av enhetens salg.

Han sa at salget ble undersøkt på det tidspunktet, og la merke til at M1 var relativt ny i Myanmar og myndighetene undersøkte om det var pålitelig.

(Rapportering av Poppy McPherson i Bangkok og Fanny Potkin i Singapore; redigering av Edwina Gibbs)

Related Videos

Leave a Comment