Home » Sverige kan bli styrt av en kvinne for første gang

Sverige kan bli styrt av en kvinne for første gang

by Russell Crowe

Sverige er det eneste landet i nord som aldri har hatt en kvinnelig regjeringssjef. Etter at statsminister Stefan Löfven kunngjorde sin avgang, kan det endre seg.

Etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven kunngjorde sin avgang søndag, blir finansminister Magdalena Andersson sett på som hennes etterfølgers favoritt. Svenske avispolitiske kommentatorer mener 54-åringen har størst sjanse til å bli valgt på det sosialdemokratiske partiets konferanse i november.

«Det er et stort internt press for at personen skal være kvinne, kompetent og kjent for velgerne,» sa Elisabeth Marmorstein, innenrikskommentator for svensk TV SVT. «Magdalena Andersson er den opplagte kandidaten.» Sverige er det eneste landet i nord som aldri har hatt en kvinnelig regjeringssjef.

I tillegg er innenriksminister Mikael Damberg, energiminister Anders Ygeman og helse- og sosialminister Lena Hallengren, som spilte en viktig rolle under korona-pandemien, nominert som mulige kandidater.

Löfven kunngjorde sin avgang

Stefan Löfven varslet søndag overraskende at han ville gå av som partileder på partikonferansen i november og da også ønske å gå av som statsminister. Det var ikke før i juli at han overlevde en regjeringskrise, som førte til at han trakk seg og ble gjenvalgt.

Dens rødgrønne minoritetsregjering står på skjøre ben og er avhengig av støtte fra venstresiden og sentrumspartiet, som representerer ulike politiske leire. Det er derfor ekstremt usikkert om regjeringen vil sende budsjettet til Stortinget til høsten. Löfvens etterfølger tar ikke på seg en lett oppgave.

Hvis den neste svenske statsministeren faktisk var en kvinne, ville de fem nordiske landene ledet av kvinner. Inntil da står imidlertid Erna Solberg i Norge og Katrin Jakobsdottir på Island til å vinne parlamentsvalg i sine land igjen i september.

Related Videos

Leave a Comment