Home » Svenske oppkomlinger tror på elektriske lastebiler

Svenske oppkomlinger tror på elektriske lastebiler

by Russell Crowe

Transportsektoren står for 13 % av klimagassutslippene på verdensbasis. Nesten det dobbelte i EU og Sverige står innlandstransport for en tredjedel av de totale utslippene. Det meste kommer fra veitrafikk. Men batteriboomen begynner bare å finne veien inn i tungtransporten.

Salget av elektriske lastebiler, over 16 tonn, økte med 193 % i 2021 ifølge markedsanalysefirmaet IHS Markit. Men det skjedde fra svært lave nivåer, så de nysolgte 346 elektriske lastebilene er sjeldenheter på veiene. De fleste er i Sveits, Norge, Sverige og Nederland. Volvo Trucks har den største markedsandelen i segmentet, med 42 %.

Den optimistiske svenske produsenten

Behovet for å lade over lengre avstander er en skråning oppover for elektriske lastebiler. Men det er nisjeaktører som er optimistiske. Svenske Volta Trucks er helt forpliktet til elektriske lastebiler for leveranser i større byer. Den første masseproduserte Volta-lastebilen ruller ut av den østerrikske fabrikken i desember i år.

Grunnlegger Carl-Magnus Norden krediterer politiske beslutninger i Paris og London for å skape etterspørsel etter hans type fossilfrie transportkjøretøy. I London er dieselbiler underlagt en tilleggsavgift, og i sentrum av Paris vil de bli forbudt i 2024.

– Det er veldig viktig for at dette skal skje. Av våre 5000 forhåndsbestilte kjøretøy er 3500 av dem i Paris, sier Norden.

Dyrt i innkjøp – billig å kjøre

En elektrisk lastebil er nå dyrere i innkjøp enn en fossildrevet lastebil. Det kompenseres imidlertid på lang sikt av den rimeligere driften. Fjerner du driveren, blir beregningen enda bedre. Einride anslår at deres «pods», som de kaller sine førerløse elektriske lastebiler, vil kunne klare en distansesjåfør for hver tiende kjøretøy. Einride investerer direkte i det største lastebilmarkedet i verden.

– Vi er basert i Sverige og har en teknologibase i Sverige, men vi så tidlig at for å være relevant med denne teknologien må du være i USA, sier Niklas Reinedahl, Nord-Amerika-direktør i Einride.

Der er 5G mer utviklet enn i Sverige. Et godt mobilnett er selvsagt en fordel dersom du fjernkjører lastebil.

– Ved høyere hastigheter og lengre avstander er denne typen dedikert, garantert tilkoblingskvalitet noe som tillater eksponentiell utvikling av denne typen teknologi, spår Reinedahl.

Related Videos

Leave a Comment