Home » Hvordan se det beste av Norge med tog

Hvordan se det beste av Norge med tog

by Ashley Olsen

Langdistansetog i Norge er en virkelig velsignelse i et land som ikke er kjent for sine rimelige reisemuligheter. Å reise mellom større byer med tog er generelt billigere enn å fly, samtidig som det gir den ekstra fordelen av naturskjønn utsikt under store deler av reisen.

Ulempen er at Norges jernbaneinfrastruktur eldes og fortsatt er enkeltsporet mange steder, noe som betyr at reisetidene kan være langsomme. Men med litt forhåndsplanlegging kan det langsomme alternativet være en veldig hyggelig måte å se det beste av Norge på et budsjett.

På intercity-linjer sparer nattog også overnattingskostnader. Du kan velge mellom å bestille en liten hytte mot en ekstra avgift eller prøve lykken ved å prøve å sove i et vanlig sete. På enkelte ruter er det mulig å ta en dusj på et hotell i nærheten av ankomststasjonen mot en ekstra avgift.

Den kjente Oslo-Bergenbanen

Mange reisende har Oslo-Bergen-banen på sin huskeliste, da den ofte topper listen over de vakreste togreisene i verden.

Hypnotiserende panoramautsikt holder passasjerene opptatt store deler av den seks timer lange reisen mens toget stiger opp og krysser Hardangervidda, snødekte selv på høysommeren.

Ikke alle turister reiser hele ruten. Noen stopper på Hardangervidda for å overnatte i hytte, noen går over til Flåmsbanen, mens andre besøker det populære skistedet Gelio.

Tider og billetter: vy.no

Flåmsbanen: fra Myrdal til Flåm

Myrdal er en liten stasjon 867 meter over havet på linjen Oslo-Bergen. Det er ingen veier her og kun noen få hytter, men stasjonen er en av de mest trafikkerte på linjen. Det er fordi det er utgangspunktet for Flåmsbanen, en av Norges største turistattraksjoner.

Den 20,2 km lange linjen ble bygget fra 1924 til 1940 og stuper fra fjellplatået gjennom den frodige Flåmsdalen til Aurlandsfjorden. Med åtte stopp, 20 tunneler og en bro er linjen et ekte ingeniørvidunder. Men det er landskapet som tiltrekker seg turister i store mengder.

Nå utelukkende en turisttjeneste, stopper toget i noen minutter på noen få stasjoner for å la passasjerene ta bilder av naturen. Dette inkluderer Kjosfossen stasjon, spesialbygd for å gi utsikt over den spektakulære Kjosfossen.

Tider og billetter: norwaysbest.com

Raumabanen: Dombås til Åndalsenes

Denne 114 km (71 mile) lange jernbanen er en av de mindre kjente linjene i Norge, men en av de mest imponerende.

Krysser Romsdalsbanen og forbinder Oslo til Trondheim til Dombåsbanen med fjordbyen Åndalsnes. Underveis krysser han det storslåtte Rå kylling bro, to hesteskokurver og gir utsikt over Romsdalsalpenes forrevne fjellandskap.

Tider og billetter: sj.no

Dovrebanen: Oslo til Trondheim

Dovrebanen er en populær linje blant turister og lokalbefolkning, og forbinder to av Norges mest populære byer og betjener også skistedene Lillehammer og Oppdal.

Selv om det ikke er like bemerkelsesverdig som Bergens- eller Flåmsbanen, bringer toget likevel passasjerene nærmere norsk natur fra innsjøutsikt til fjellplatået på Dovre. Noen ganger kan du til og med se en av de flere hundre moskusene som lever i fjellet.

Tider og billetter: sj.no

Nordlandsbanen: fra Trondheim til Bodø

Med sine 729 km (453 miles) er Nordlandsbanen den lengste jernbanen i Norge. For å forbinde Trondheim og Bodø, tar to tog om dagen nesten ti timer å fullføre hele reisen, snirkler seg gjennom mange lokale stasjoner og krysser polarsirkelen.

Høydepunktet er fjelltraversen Saltfjellet, som er virkelig vill til alle tider av året og et hvitt vinterlandskap om vinteren og våren.

For turister som liker sakte reiser er toget et utmerket valg for å nå Lofoten. Fra Bodø betjener flere daglige fergeavganger ulike deler av den naturskjønne skjærgården.

Tider og billetter: sj.no

Internasjonale togreiser

Noen få internasjonale ruter lar også togpassasjerer ankomme Norge med tog. Direktetog går til Oslo fra Stockholm og Gøteborg i Sverige.

Trondheim er tilgjengelig fra Östersund, og det er planer om direkteforbindelse fra Stockholm når full elektrifisering av linjen er fullført om noen år.

Det er også mulig å reise til Narvik fra Nord-Sverige, selv om Narvik selv ikke er tilknyttet resten av det norske jernbanesystemet.

Related Videos

Leave a Comment