Home » Sudan. Minst syv døde og 140 såret da tropper åpner ild etter kupp | Utenriksnyheter

Sudan. Minst syv døde og 140 såret da tropper åpner ild etter kupp | Utenriksnyheter

by Russell Crowe

Minst syv mennesker ble drept og 140 såret etter at den sudanesiske hæren tok makten, sa en tjenestemann i helsedepartementet.

General Abdel Fattah al-Burhan mandag oppløste Suverene Militær-Sivilråd og kunngjorde unntakstilstand.

Han lovet å holde et valg i juli 2023 og deretter overlate makten til en valgt sivil regjering.

Bilde:
Tusenvis av mennesker samlet seg i gatene i Khartoum i protest, med dekk i brann. Foto: AP

«Det landet går igjennom nå er en reell trussel og fare for ungdommens drømmer og nasjonens håp,» sa han om det suverene råd, som ble opprettet som et resultat av styrten av autokraten Omar. al-Bashir i et folkelig opprør for to år siden.

Sudans utenriksminister Mariam al-Sadiq al-Mahdi sa til Sky News Africa-korrespondent John Sparks at hun følte seg forrådt av det general Burhan hadde gjort.

«Absolutt, absolutt, det er et totalt svik, vi møtte ham sist tirsdag og han lovet at det ikke ville bli noe kupp, og han lovet å henvise fullstendig til konstitusjonsdokumentet.»

På spørsmål om han hadde brutt ordet, svarte hun: «Absolutt, han brøt ordet han ga oss forrige tirsdag, og han trakk ensidig tilbake sin forpliktelse til dokumentene som beskriver hele mellomperioden. .»

Tusenvis av mennesker tok til gatene i hovedstaden Khartoum og dens søsterby Omdurman for å protestere mot kuppet.

De reiste barrikader i gatene og satte fyr på dekk da sikkerhetsstyrker åpnet ild og drepte minst syv mennesker.

I denne rammen tatt fra en video kunngjorde sjefen for hæren, general Abdel-Fattah Burhan, i en TV-adresse at han oppløser det regjerende suverene rådet i landet, samt regjeringen ledet av statsministeren. Minister Abdalla .  Hamdok, i Khartoum, Sudan mandag 25. oktober 2021. BILDE: AP
Bilde:
General Abdel Fattah al-Burhan kunngjorde på TV at han oppløser regjeringen. Foto: AP

Den viktigste opposisjonskoalisjonen, Forces of Freedom and Change, ba om fredelig handling i gatene for å reversere den militære maktovertakelsen.

Informasjonsdepartementet, fortsatt lojalt til den oppløste regjeringen, beskrev Burhans tale som «en kunngjøring om maktovertakelse ved militærkupp».

Tusenvis av pro-demokratiske demonstranter går ut i gatene for å fordømme en overtakelse av militære tjenestemenn i Khartoum, Sudan mandag 25. oktober 2021.
Bilde:
Tusenvis av mennesker tok til gatene i hovedstaden Khartoum

Regjeringene i Storbritannia, USA og Norge har fordømt kuppet, og uttrykker dyp bekymring over situasjonen.

De ba sikkerhetsstyrkene om å løslate de internerte, ifølge en felles uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Et barn gestikulerer foran en brennende veisperring under det informasjonsdepartementet kaller et militærkupp i Khartoum, Sudan 25. oktober 2021. REUTERS / El Tayeb Siddig
Bilde:
Den viktigste opposisjonskoalisjonen ba om fredelig handling i gatene for å reversere den militære maktovertakelsen

Det kommer uker etter at spenningen økte mellom sudanesiske sivile og militære ledere etter et mislykket kuppforsøk i september.

Related Videos

Leave a Comment