Home » Protester ryster Sudan etter militærkupp | Nyheter | DW

Protester ryster Sudan etter militærkupp | Nyheter | DW

by Russell Crowe

Det brøt ut sammenstøt mellom soldater og sivile demonstranter i Sudan etter at landets hær, ledet av general Abdel-Fattah Burhan, tok makten mandag.

Minst syv mennesker ble skutt og drept og 140 såret, rapporterte nyhetsbyrået Reuters, med henvisning til Sudans helsedepartement.

Burhan erklærte unntakstilstand og oppløste regjeringen og det regjerende suverene rådet, et felles militært og sivilt organ. De fleste av de sudanesiske statsrådene og lederne for regjeringsvennlige partier har blitt arrestert.

Arrestasjonene skjer midt i økende uro mellom sudanesiske sivile og militære ledere, som ble antatt å dele makten etter avsettingen av tidligere leder Omar al-Bashir i 2019. Siden den gang har landet vært styrt av en sivil administrasjon. -militær overgang til sivil Myndighetene. kunne velges.

For to år siden veltet demonstranter den mangeårige autokraten Omar al-Bashir

General lover valg

Burhan har lovet å fullføre overleveringen til en valgt sivil regjering innen juli 2023.

«Det landet går gjennom nå er en reell trussel og fare for ungdommens drømmer og nasjonens håp,» sa han. Sammenstøt brøt ut i hovedstaden Khartoum kort tid etter talen hans.

Demonstranter barrikaderte gatene og sang til fordel for sivilt styre når de ble møtt med alvorlig undertrykkelse.

«Burhan kan ikke gå galt. Det er et militærkupp,» sa en ung demonstrant til nyhetsbyrået AFP.

Det internasjonale samfunnet uttrykker sitt sjokk

FNs sikkerhetsråd har planlagt et hastemøte for lukkede dører tirsdag for å diskutere den siste utviklingen i Sudan, etter at flere medlemsland, inkludert USA, Storbritannia, Frankrike og Norge, har bedt om konsultasjoner.

FNs generalsekretær Antonio Guterres har tidligere fordømt det «pågående militærkuppet i Sudan» i en uttalelse.

USAs utenriksminister Antony Blinken uttrykte også «alvorlig bekymring» over rapporter om at sikkerhetsstyrker i Sudan brukte skarp ammunisjon mot demonstranter.

se / fb (Reuters, AFP, AP)

Related Videos

Leave a Comment