Home » Norwegian Airs bonuser skaper politisk kontrovers

Norwegian Airs bonuser skaper politisk kontrovers

by Russell Crowe

Den norske regjeringen har kritisert styret og ledelsen i lavprisflyselskapet Norwegian Air Shuttle skarpt for å betale bonuser til både nåværende og nylig permitterte administrerende direktører.

Næringsminister Iselin Nybo beskrev utbetalingene som «dypt skuffende», et tegn på «dårlig dømmekraft» og ikke sympatiske for kunder, arbeidere og aksjonærer.

Stormen rundt bonuser truer med å forverre Norwegians gjenfødelse fra nesten kollaps, etter en lang kamp med virkningene av for rask utvidelse av langdistanseflyvninger og krisen forårsaket av pandemien.

Norwegians styre og nye aksjonærer, ledet av shippingmagnaten John Fredriksen, ønsker å gi flyselskapet en ny start, og sparket administrerende direktør Jacob Schram forrige uke og erstattet ham med finansdirektør Geir Karlsen.

Men den norske avisen Dagens Næringsliv senere rapportert at både Karlsen og Schram ville motta en retensjonsbonus på 11 millioner kroner (1,3 millioner dollar) for arbeidet med å redde flyselskapet.

«Vis dårlig dømmekraft. Styret og administrerende direktør Geir Karlsen har en stor jobb foran seg med å forklare dette og gjenoppbygge Norwegians omdømme», Nybo Hun sa Tirsdag.

Regjeringen ga Norge 3 milliarder kroner i lånegarantier ved starten av pandemien, men nektet i november i fjor å gi den ytterligere hjelp med Nybo som sa at det ikke var «god bruk» av skattebetalernes penger.

Dette fikk Norwegian til å søke beskyttelse fra kreditorer og sette i gang en storstilt restrukturering for å redusere gjelden. Den endret også sin strategi, refokuserte på Norden og forlot sine tapsbringende langsiktige planer. Regjeringen ga ham et hybridlån som en del av hans siste renovering.

norsk svarte regjeringen gjennom et brev fra sine advokater som beskrev situasjonen som «nesten desperat» på slutten av 2020 og insisterte på at den ikke ville bruke noen statlig støtte til å betale bonuser.

Styret begynte å undersøke en plan for å betale oppbevaringsbonuser i desember og ble til slutt enige om dem på et møte 15. mai, kort tid før de foretok en kapitalforhøyelse og avsluttet restruktureringen.

«Oppbevaring av nøkkelpersonell ble ansett som avgjørende under rekonstruksjonen», skrev advokatene i selskapets svar til regjeringen. Kontantdelen av bonusen ble utbetalt på fredag ​​og flere kommer neste måned.

Advokater sa at både Schram og Karlsen avviste bonuser i mars, men det daværende styret – mye endret de siste ukene på grunn av aksjonærendringer på grunn av restruktureringen – fikk dem til å slutte på grunn av bekymring for tapet av de to mennene til deres rivaler.

Tidligere president Niels Smedegaard hevdet at Norwegian i hovedsak var konkurs og at Schram spilte en viktig rolle i å overbevise folk om at han hadde en fremtid.

Etter å ha sparket Schram sa det nye styret at det uten hell hadde forsøkt å forhandle om kompensasjonen hans basert på toårslønnen han hadde kontraktsmessig rett til. Schram sa at han var villig til å forhandle, men samtalene brøt sammen.

Norske fagforeninger har uttrykt sinne og skuffelse over bonuser etter at hundrevis av arbeidere mistet jobben under pandemien.

Flyselskapet sa til Financial Times tirsdag at det hadde «nøye vurdert» Nybos kommentarer. Han la til: «Vårt nye styre har satt ned en kompensasjonskomité som skal sikre at bonusutbetalinger reflekterer selskapets økonomiske status og investorenes ønsker fremover. Komiteen sa at bonuser i fremtiden ikke vil være av samme størrelse som de som ble rapportert nylig.

Related Videos

Leave a Comment