Home » Norske forfattere i klimaappell: «Kode rød for menneskeheten»

Norske forfattere i klimaappell: «Kode rød for menneskeheten»

by Russell Crowe

Oppropet ble publisert i det norske avisen Verdens gang, VG, tirsdag. Blant undertegnede er forfattere som Jo Nesbø,Vigdis Hjorth og Karl-Ove Knausgård. Maja Lunde, forfatter av bøker som Binas historie og Blå, og biologiprofessor Anne Sverdrup-Thygeson er også blant navnene.

Forfatterne etterlyser politisk handling og oppfordrer velgerne til å stemme på de samme partiene som dem ved høstens stortingsvalg, partier i artikkelen sier er klare til å handle for miljøet. Dette er Sosialistisk Venstreparti (SV), Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rødt eller Venstre.

Kode rød-nød

Forfatterne viser til den siste klimarapporten fra IPCC, som ettertrykkelig slår fast at mennesker påvirker klimaet. De skriver at menneskeheten er i en «code red-emergency» der vi allerede ser konsekvensene av klimaendringer, inkludert sommerbranner og flom. Særlig Norge, som har høstet fruktene av landets oljeutvinning i 50 år, har et stort ansvar, sier forfatterne.

Begrepet «kode rød» kommer fra FNs generalsekretær António Guterres, som kalte den siste IPCC-rapporten en «kode rød for menneskeheten».

Stortingsvalget finner sted 13. september.

Related Videos

Leave a Comment