Home » Norge kan bli styrt av det rødgrønne trekløveret

Norge kan bli styrt av det rødgrønne trekløveret

by Russell Crowe

Norge vil trolig motsette seg en ny regjering etter mandagens valg, ifølge Norfaktas siste meningsmåling i forkant av valget.

I sluttdebatten sa Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet hvem han ikke ville styre med.

Det rødgrønne trekløveret Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) kan ta makten ved mandagens valg. I Norfaktas siste meningsmåling ser disse partiene ut til å vinne totalt 87 mandater, hvorav 85 kreves for flertall, melder NTB.

Hvis neste valgresultat følger meningsmålingen, betyr det at trekløveret ikke trenger å samarbeide med Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Deretter Ap-leder Jonas Gahr Støre, som kan bli neste statsminister, som han ønsker. Under den siste partilederdebatten var han skeptisk til å danne regjering med begge partier.

«Rødt vil ikke sitte i regjering med noen. Og jeg sa at de politiske forskjellene er for store, så Rødt gjør det ikke. Og jeg sier også at regjeringens samarbeid med MDG, i likhet med politikk, ikke er aktuelt.» sa han ifølge NRK.

Noe maling er det imidlertid å vente til etter valget, selv om Jonas Gahr Støre får det som han vil. Arbeiderpartiet ønsker å danne regjering med Sp og Sp, mens Sp helst unngår samarbeid med Sp. SV ønsker på sin side et så bredt rødgrønt samarbeid som mulig, altså også med MDG og Rødt.

I dag er Norge styrt av konservative Erna Solberg, som ledet en mindretallsregjering med Folkets Kristne Parti (KrF) og Venstre, med Fremskrittspartiet som støtteparti for Stortinget. Ifølge meningsmålingen risikerer Venstre og KrF fortsatt å gå til Stortinget, som tegner på det politiske kartet over landet. Begge sider har derimot et visst håp Aftenpostens statistisk modell, som er produsert i samarbeid med Norsk Regnesentral, der begge – i likhet med WCO – holder seg over fireprosentsperren.

I sluttdebatten advarte Solberg at velgerne var usikre på hva de fikk på den rødgrønne siden.

«Det handler ikke om politikk, det handler om hvem som vil leke med hverandre. Det velgerne ikke får svar på er hvilken politikk de får. Sp går til valg på en politikk totalt motsatt av hva (Bjørnar) Moxnes (Rødt) ønsker å se på mange områder, men til tross for dette må de samarbeide, sa hun.

Skolen – som de siste årene har satset på å vurdere elever i form av prøver og eksamener – ble trukket frem i sluttdebatten, der det hette seg mellom An Aina Bastholm fra MDG og statsministeren.

«Skolen er ingen suksess. Det er fremfor alt et sted barna må komme hver dag, hvor de må beholde sitt naturlige ønske om å lære, sa Bastholm, og anklaget makthaverne for å engasjere seg i en ideologi om «ny ledelse» der målet er effektivitet og resultater.

Solberg svarte at dette ikke er tilfelle.

«Vi krever at vi har en skole som henvender seg til de svakeste elevene. Noe vi legger merke til med testing er hvem som har problemer. Den gamle skolen med lite testing hjalp ikke disse elevene,» sa hun.

De to VG: s og Dagbladets kommentatorer beskriver innsatsen til Solberg og Støre som sterk i debatten, det er Aftenpostens den politiske redaktøren beskriver Solbergs bidrag som hans svanesang.

For mange velgere i Norge ser imidlertid ikke sluttdebatten ut til å påvirke for mye. 1,6 millioner velgere har allerede forhåndsstemt, eller 42,33 % av velgerne, ifølge den norske valgmyndighet.


Related Videos

Leave a Comment