Home » Norge husker 22. juli-angrepene for 10 år siden som drepte 77

Norge husker 22. juli-angrepene for 10 år siden som drepte 77

by Russell Crowe

Anders Behring Breivik, dømt for massemord, løfter høyre arm i en nazihilsen i Borgarting lagmannsrett ved Telemark fengsel i Skien, Norge 10. januar 2017. Arkivfoto av Lise Asserud / EPA

22. juli (UPI) – Tjenestemenn og innbyggere i Norge minnes torsdag at 77 mennesker døde for 10 år siden i hendene på en politisk ekstremist.

Drapsmannen, Anders Breivik, satte i gang to angrep 22. juli 2011 og detonerte en bombe i Oslo. Eksplosjonen tok livet av flere mennesker og forårsaket betydelig skade på offentlige bygninger.

Breivik dro deretter til en politisk ungdomsleir på øya Utoya, nord for Oslo, og drepte, utkledd som en politimann, ytterligere 69 mennesker, de fleste av dem i alderen 18 år eller yngre.

I alt varte angrepene i overkant av fire og en halv time før Breivik ble dannet.

Angrepene var de dødeligste i Norge siden andre verdenskrig og det femte i Vest-Europa.

Breivik, som var 32 på tidspunktet for massakren, ble dømt til maksimalt 21 års fengsel i Norge. Nå går han under navnet Fjotolf Hansen, etter å ha skiftet navn i 2017.

– 22. juli var et angrep på demokratiet, og det var en politisk motivert terror, sa statsminister Erna Solberg torsdag. Norge i dag.

«I et demokrati må vi leve side om side i et fellesskap, selv med uenighet.»

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg – som var Norges statsminister på tidspunktet for angrepene – sa han til CNN at «hat fortsatt er der ute».

Breivik skrev et 1500 sider langt manifest før angrepene.

Universitetet i Oslos Senter for ekstremismeforskning sa Breiviks handlinger førte til side eksklusivt dedikert til massakren.

– Det var åpenbart mye bekymring etter angrepene for at de ville generere mimiske angrep, sier Dr. Jacob Aasland Ravndal ved senteret til CNN.

Grunnskoleskytteren Sandy Hook Adam Lanza skal ha blitt inspirert av Breivik.

Mens andre hendelser har vært knyttet til Breivik-manifestet, sier noen forskere at innflytelsen er minimal.

– Hovedfunnet, alt i alt, både når det kommer til taktikk, men også politisk og ideologisk støtte, er at det har vært overraskende lite, sier professor Matthew Feldman, direktør for British Center for Analysis of the Radical Right, til CNN. «Det var mulig å finne støtte, men heldigvis mindre enn det i utgangspunktet kunne ha bekymret med tanke på det høye dødstallet og all oppmerksomheten disse angrepene har fått globalt.»

I 2017 vant Breivik en appell for sin isolasjon, og uttalte at isolasjon bare styrket hans nynazistiske tro. Han ga også nazihilsen i rettssalen.

En studie publisert i 2017 fant at angrepene var relatert til en økning i psykiske lidelser i Norge.

Related Videos

Leave a Comment