Home » Miljøsonen ULEZ utvides i London: det er dyrere å kjøre bensinbil

Miljøsonen ULEZ utvides i London: det er dyrere å kjøre bensinbil

by Russell Crowe

Det koster nå flere hundre kroner mer i døgnet å kjøre en miljøskitten bil over store deler av London. Miljøsonen til den britiske hovedstaden utvides betydelig fra denne uken.

Området, kalt ULEZ (Ultra Low Emissions Zone), ble introdusert i 2019, men bare i en veldig liten del av London sentrum. Den vil nå bli nesten 20 ganger større, og dekke hele byen frem til Nord/Sør-ringveien. Dette betyr «renere luft for millioner av londonere», skriver ordfører Sadiq Khan på Twitter.

Alle som vil kjøre en gammel bensin- eller dieselbil i ULEZ må betale 12:50 pund hver dag. Kombinert med rushtidsavgiften på £ 15 betyr dette en ekstra kostnad på SEK 325 per dag for slike biler.

Det svenske Trafikverket TFL meddeler at en bensinbil som hovedregel må være nyere enn 2005 for å unngå ULEZ-avgiften, en dieselbil må ikke være mer enn ca fem år gammel.

De som har nyere og ofte dyrere kjøretøy – som elbiler – slipper avgiften. Men Khan sier han har svar i taler til de som protesterer mot at tiltakene rammer økonomisk utsatte.

«Hvem lider mest av giftig luft? Ja, de fattigste londonerne, sier han til BBC.

«6 av 10 personer i det nye ULEZ-området eier ikke en bil.»

I følge ordførerens stab er ULEZ den største miljøsonen av denne typen i Europa. En lignende forskrift er under utarbeidelse i Sverige, under navnet Miljøsone 3, men ingen kommune har ennå innført en.


Related Videos

Leave a Comment