Home » Lukasjenko trenger flyktningkrisen mer enn Putin

Lukasjenko trenger flyktningkrisen mer enn Putin

by Russell Crowe

Flyktningkrisen på grensen mellom Hviterussland og Polen passer perfekt inn i Kremls verdensbilde. Polen støttet USAs invasjon av Irak, nå må Polen stå fast. Vesten har støttet den syriske opposisjonen i krigen mot al-Assad, nå må du bære konsekvensene i form av flyktninger.

Samtidig ønsker Kreml å være rause og tilbyr EU å hjelpe dem med å finne en løsning.

– Russland ønsker å løse denne situasjonen, som alle andre land. Vår president er i konstant kontakt med sin hviterussiske motpart. I går diskuterte han situasjonen ved grensen med kansler Angela Merkel på telefon, sa Vladimir Putins pressesekretær Dmitrij Peskov.

i løpet av denne tiden Russlands utenriksminister Sergey Lavrov kommer med sårende uttalelser om hvordan EU og Vesten selv er ansvarlige for situasjonen til tusenvis av flyktninger på grensen mellom Hviterussland og Polen. Dette til tross for at Hviterussland aktivt presser migranter til grensen.

– Dette er resultatet av at NATO og EU i årevis har prøvd å tvinge sitt vestlige samfunn inn i Midtøsten og Nord-Afrika, Lavrov-sletten Ukens start.

Lavrov understreker samtidig at problemet må løses på en «menneskelig» måte. Han foreslår at EU begynner å betale Hviterussland for å arrestere flyktningene, akkurat som det betalte Tyrkia for noen år siden.

Sammenligningen er latterlig. De syriske flyktningene var allerede i Tyrkia – de hadde flyktet fra borgerkrigen ved å ta et oppgjør med sin nærmeste nabo. Når det gjelder Hviterussland, var det det hviterussiske regimet som aktivt tiltrakk seg irakiske, syriske og afghanske borgere gjennom nye direktefly og såkalte «turistreiser», som ble markedsført som gratis utleie i EU.

Som Kreml utnytter denne situasjonen er åpenbar til maks. Russland selv testet det samme trikset mot Finland og Norge i 2016, da det plutselig begynte å slippe ut visumfrie personer over grensen og til og med ga dem sykler, da det er forbudt å krysse grensen. De fleste som kom hadde ikke rett til asyl.

Antallet asylsøkere var imidlertid ikke i nærheten av de tusener som nå er strandet ved grensen mellom Polen og Hviterussland. Eksperimentet endte i stillhet etter Finlands president spurte Sauli Niinistö åpenlyst daværende statsminister Dmitrij Medvedev hva Russland egentlig gjorde.

Russland og Hviterussland nylig signert flere avtaler som styrker deres politiske og økonomiske union. Den hviterussiske diktatoren Alexander Lukasjenko er i dag totalt avhengig av Putin, både politisk og økonomisk. Hvorvidt Lukasjenko forårsaket dagens krise mot Putins vilje er uaktuelt.

Selv om Lukasjenko slutter seg til Kreml, er han ikke en lydig og forutsigbar vasal. Tvert imot, en vaktbikkje som Putin aldri helt vet hvor han er og ofte skaper store problemer for Kreml.

«Selv om Lukasjenko slutter seg til Kreml, er han ikke en lydig og forutsigbar vasal.»

Måten krisen håndteres på passer absolutt Putin godt. Å lytte til Kremls uttalelser om EUs dobbeltmoral er som å lytte til et piano som spiller alene.

Lukasjenko tar affære som Putin, med den forskjellen at han alltid gjør litt mer. Putin får demonstranter slått med strøm – Lukasjenko forsikrer oss om at de blir voldtatt og torturert. Putin sender noen hundre hjemløse til Finland og Norge – Lukasjenko flyr i tusenvis rett fra Irak og Syria og jager dem inn i skogen uten mat eller vann.

Lukasjenko har ingenting å tape, fordi han allerede er persona non grata i EU for alltid. Putin, derimot, kan få gjennomslag ved å roe vakthunden sin og sørge for at det blir inngått en slags avtale med EU. Og for nok en gang å bevise at Vesten må regne med Russland.

Related Videos

Leave a Comment