Home » Etter mer enn et tiår med kontroverser og forsinkelser, har endelig et massivt nytt museum for Edvard Munch åpnet i Norge

Etter mer enn et tiår med kontroverser og forsinkelser, har endelig et massivt nytt museum for Edvard Munch åpnet i Norge

by Russell Crowe

I Norge inntar Edvard Munch en viktig plass. Nå gjør et museum som ble reist i hans navn i sentrum av landets hovedstad det også.

Etter mange års tilbakeslag og forsinkelser, åpnet den etterlengtede nye institusjonen dedikert til artisten, omdøpt til “MUNCH”, langs Oslofjorden. Den lange kronologien overgår bare av størrelsen: Bygningens 13 etasjer og 283 000 kvadratmeter plasserer den blant de største enkeltkunstnermuseene i verden.

Museet vil ikke ha problemer med å fylle plassen. Institusjonen, en oppdatert versjon av en som først ble bygget for den avdøde norske kunstneren i 1963, har rundt 26.700 malerier, trykk, fotografier og tegninger han laget mellom 1873 og 1944, mange av hans egne største hits, inkludert hans Madonna og forskjellige versjoner av Skriket-som kunstneren testamenterte til Oslo by.

Et galleri inne i Munch -museet. Foto: Einar Aslaksen. Hilsen av Munch.

Men det offentlige museet hevder å være en destinasjon for mer enn kunst. I tillegg til de 11 utstillingshallene, har stedet, designet av den spanske arkitektgruppen Estudio Herreros, også en panoramarestaurant i toppetasjen, forsknings- og bevaringsfasiliteter og mange shoppingområder, samling og programmering. «Glem alt du vet om museer, det er noe annerledes», direktør, Stein Olav Henrichsen, Fortell de Kunstjournal.

Prosjektet «åpnet en samtale om hva et museum er,» la Juan Herreros, grunnleggeren av selskapet bak designet, til Bakgrunn. “Før var de i utgangspunktet utstillingsrom. Vi snakket om dem som sosiale sentre, møteplasser, men dette oversatte ikke alltid til arkitektur. Nå handler det om å bringe alle disse forskjellige samtalene og funksjonene sammen i en bygning. «

Foto: Einar Aslaksen. Hilsen av Munch.

Permanente visninger av den oppfinnsomme ekspresjonistens arbeid inkluderer «Infinite», en studie av hovedmotivene hans; «Monumental», en romslig utstilling av hans største malerier; og «Shadows», en interaktiv opplevelse sentrert om kunstnerens liv som inkorporerer hans personlige effekter. De vil bli ledsaget av roterende midlertidige utstillinger, for eksempel «The Loneliness of the Soul», en utstilling som setter Munch i samtale med Tracey Emin, presentert til januar 2022.

Oslo by godkjente byggingen av et oppdatert Munch -museum allerede i 2008, og lanserte til og med en designkonkurranse for å velge en arkitekt, men mange problemer stoppet byggearbeidet i årene som fulgte. I 2011, for eksempel, stemte bystyret for å kansellere prosjektet av økonomiske årsaker. Museet ble igjen satt til rådsavstemning i 2013 og ble godkjent på nytt. Arbeidet startet i slutten av 2015.

Et galleri inne i MUNCH -museet.  Foto: Einar Aslaksen.  Hilsen av MUNCH.

Et galleri inne i Munch -museet. Foto: Einar Aslaksen. Hilsen av Munch.

Totalt kostet byggingen av museet 2,25 milliarder norske kroner, eller 260 millioner dollar. Men ikke alle synes det var godt brukt penger. Spesielt Herreros design var gjenstand for debatt i Oslo, med forskjellige kritikere som kalte det en «truende svart skygge» og «verdens største samling av rekkverk», ifølge lokale medier.

Å følge Artnet nyheter på Facebook:


Vil du holde deg foran kunstverdenen? Abonner på vårt nyhetsbrev for å få de siste nyhetene, øyeåpnende intervjuer og banebrytende anmeldelser som holder samtalen i gang.

Related Videos

Leave a Comment