Home » Oslo erklærer krig mot elektriske scootere – Panorama

Oslo erklærer krig mot elektriske scootere – Panorama

by Russell Crowe

Parkeringsforbud, høye avgifter, nattkjøringsforbud: Norge erklærer krig mot scootere. Danmark og Sverige er heller ikke lenger et bra sted for elektriske runabouts.

Ingen gode tider for selskaper og fans av elektriske scootere. I Skandinavia blåser sterk motvind i ansiktet på dem, det er nå Norges tur. «Elektriske scootere ut av Oslo! Hallelujah!» Applauderte avisens kommentator tirsdag. Aftenposten. Nei, scootere blir ikke helt kastet ut av den norske hovedstaden, men strenge nye regler vil gjelde fra 10. september. Og antallet er drastisk redusert: Oslo vil bare tillate 8000 elektriske scootere i fremtiden. For tiden er tallet anslått til å være mellom 23 000 og 30 000. På det meste får én av tre personer bli.

De vil ha byen tilbake. Det ble besluttet «å ta hensyn til innbyggere som er berørt av kaoset, over hensyn til næringslivet,» sa sosialdemokratiske byråd Andreas Halse. Klagene ligner på andre: villparkering på fortauene, vanvittige morsomme turer med flere på en enkelt scooter, kraftig økning i antall ulykker. I juli meldte Oslo -nødssituasjonene om mer enn 400 elektriske scootere, dobbelt så mange som for et år siden. Bemerkelsesverdig: Nesten halvparten av krasjene skjedde mellom klokken 23.00 og 05.00, de fleste sjåførene var beruset.

Kjørelås i nattetimer

Nå er det ikke bare nesten et dusin selskaper som deler kontingentet på 8000 scootere, de nye reglene krever også at de distribuerer scooterne over byen, vedlikeholder dem – og gir dem en kjørelås for dem. De farlige nattene. Bedrifter har tatt reglene for retten, og kalte dem kvelende. Oslo by derimot ser det som en nødvendig reaksjon på en situasjon som mange ser på som en fødselsskade da den høyreorienterte norske liberale regjeringen godkjente handel med elektriske scootere: På den tiden ble scootere assimilert. Sykler i trafikk og slapp dermed i stor grad unna noen regulering.

Oslo er ikke alene om sin kampanje. Hovedstaden i Danmark, København, var enda mer radikal: her forbød byen fullstendig parkering av elektriske scootere i sentrum i januar. Resultat: siden har de nesten helt forsvunnet fra sentrum. København er nok en gang en «klassisk sykkelby», melder journalister fra avisen Svensk dagligsom forgjeves hadde søkt etter en elektrisk scooter der i august. Stockholm, den svenske hovedstaden, ga også ut nye forskrifter forrige uke. I fremtiden vil hvert elektrisk scooterselskap trenge politilisens – og må betale et gebyr på 140 euro per år og elektriske scootere.

Scootere har sine elskere – og de har også sine talsmenn i politikken, men de kommer ofte ikke på topp. Plutselig er norsk samferdselsminister Knut Arild Hareide – den økonomisk liberale regjeringsministeren som først ga frie tøyler til elektriske scootere i landet – offentlig «dypt bekymret» for den ukontrollerte veksten og antallet ulykker blant scootere og innfører nå nye nasjonale regler Tydelige utsikter : et ganske gjennomsiktig velgerforsøk like før parlamentsvalget om to uker. Stemningen har endret seg.

Related Videos

Leave a Comment