Home » Det er et annet Sverige

Det er et annet Sverige

by Russell Crowe

Vi revolusjonerer palleindustrien, sier Markus Jakobsson, salgssjef i SmartRetur.

Man tenker ikke på det, men alt som transporteres, det være seg mat, klær eller møbler, fraktes på pall. Krakker som lagrer ikke alltid har et system å forholde seg til. Løsningen er gjenbruk og smart teknologi som gjør returlogistikken mer transparent, effektiv, lønnsom og miljøvennlig.

Riktig navn på paller er bærende, og en vanlig trepall kan brukes flere ganger. Den europeiske standardpallen heter Europall, er laget av tre og Sverige har som importland stor pågang av disse pallene.

– Bransjen er i rask endring, det er lagt vekt på gjenbruk fremfor gjenvinning. Marginene vil ikke bli bedre for verken industri eller handel, og hele den internasjonale forsyningskjeden vil bli stadig mer strømlinjeformet, sier Markus Jakobsson, salgsdirektør i SmartRetur.

Lineær modell fungerer ikke

Trepaller er vanligvis priset ved levering, så handelsmenn kan bruke dem som de vil. Siden butikker ikke har systemer for å håndtere store mengder, har paller en tendens til å ligge og ta opp plass bak butikkene.

– Dette gir enkelte pallehandlere mulighet til å tjene svarte penger på å fjerne pallene. Men det er ikke bærekraftig, verken økonomisk eller miljømessig, for opptil 40 prosent av alle trepaller kastes i en lineær forretningsmodell, sier Markus Jakobsson.

Den sirkulære økonomien i praksis

Løsningen er gjenbruk, eller en sirkulær økonomimodell, hvor SmartRetur er ledende i Norden, forklarer Markus Jakobsson,

– Det betyr at kjedebutikker leier paller som lagres, hentes, repareres og ferdigstilles etter behov av eier. Årstidene og andre svingninger er dermed lettere å balansere og det er stordriftsfordeler når flere aktører slår seg sammen hos SmartRetur. Det gir en fleksibel og mer kostnadseffektiv løsning. Smart Retur var den første i Norden som tilbød en slik sløyfe for Europall og revolusjonerte dermed «business backyard» nesten over natten. I dag sørger vi for at opptil 98 % av pallene gjenbrukes.

Hvorfor er det smartere?

Gjenbruk lønner seg fordi det er billigere å få reparert en skadet trepall av SmartRetur enn å kaste den og kjøpe en ny. Selskapet har et datasystem som fungerer som en bankkonto hvor kundene kan se hvor mange paller de har og hvilken stand de er i. Der kan de også kjøpe eller selge paller.

– Du kan sette inn paller i Norge og ta dem ut i Sverige. Vi sørger for at all transport er optimalisert, slik at bilene ikke går tomme, dette er en enorm miljøgevinst som vi også tilfører våre kunder.

Fremtiden er en plastkrakk

I Norge og Sverige har dagligvarebutikken tatt i bruk en plastpall som varer lenger enn trepaller. SmartRetur implementerte plastpallen i Danmark.

– Vår plastpall er mer miljøvennlig og økonomisk, vi vet det er en kvalitetspall som vil passe mange bransjer. En plastkrakk varer 15 til 20 år, sammenlignet med en trekrakk som varer 1 til 3 år. Vår løsning sørger for at plastpallen sirkulerer mellom grossister, lager og butikker i en helt lukket sløyfe som gir 100 % kontroll, økt effektivitet og lavere kostnader, avslutter Markus Jakobsson.

Om SmartRetur

Vi tror at bare gjennom gjenbruk og smart teknologi kan vi gjøre returlogistikk mer transparent for våre kunder og samfunnet som helhet. SmartRetur ble grunnlagt i 2001 i Norge og er også til stede i Danmark og Sverige. Totalt har vi 14 effektive varehus, 7 i Sverige. Vi behandler rundt 15 millioner enheter per år og vår omsetning i 2021 er estimert til 50 millioner euro.

www.smartretur.se

Related Videos

Leave a Comment