Home » «Det er en pris for alle våre myrdede kolleger»

«Det er en pris for alle våre myrdede kolleger»

by Russell Crowe

– Jeg spurte Kreml -tjenestemennene om vi nå skal utnevnes til utenlandske agenter på grunn av Nobelprisen. I dette tilfellet må vi skrive denne meldingen i begynnelsen av alle rapportene våre: Dette materialet formidles av utenlandske agenter og Nobels fredsprisvinnere, sier Dmitry Muratov.

Han er omgitt av hundrevis av journalister foran Novaya Gazeta -redaksjonen i Pereulok Potapovsky i Moskva sentrum. Da han fikk en telefon i morges fra Oslo, svarte han ikke på telefonen. Det var først i fjerde forsøk at fredskomiteen grep ham.

– Jeg satte meg ned og kranglet med vår journalist Jelena Milasjina om hennes siste materiale i Tsjetsjenia. Om tsjetsjenske homofile. Så kom det tre telefoner fra Norge. Men hvem av dere avbryter en samtale med Milasjina for en samtale fra Oslo?

Alle redaksjonene i Novaya Gazeta er like overrasket. Journalist Vera Tjelishtjeva sier Tidens innsats at prisen kom som et tordenskrall.

– Vi ante ikke noe om det. Da meldingen kom, satte vi oss ned og jobbet som vanlig. Det er en velfortjent premie. Dmitry har vært gjennom så mange tragedier. I tillegg tok han opp nye spørsmål, for eksempel barn med atrofier i ryggmargsmuskel. Tidligere mottok de ikke medisin i Russland fordi det var for dyrt. Nå har staten begynt å betale for stoffene sine. Hvis noen fortjener denne prisen, er det Dmitry.

Muratov begynte selv pressekonferansen med å lese to ganger navnene på de seks journalistene fra Novaya Gazeta som ble myrdet i sin tjeneste.

– Igor Domnikov, Yuri Shchekotchichin, Anna Politkovskaya, Stas Markelov, Anastasia Baburova, Natasha Estemirova. Alle våre falne kolleger. De ga livet for journalistikken. De mottok prisen, ikke meg. Kjære journalister, ikke trå på Annas hage bak deg! utbryter Muratov.

For noen dager siden var det nøyaktig femten år siden Anna Politkovskaya ble myrdet. Til ære for hans minne anla redaksjonen i Novaya Gazeta en hage utenfor redaksjonen og kalte den Trist anin, «Annas hage».

Den samme dagen Da Muratov mottok prisen, la det russiske justisdepartementet ni andre personer og medier til listen over utenlandske agenter. Bellingcat -utgravningsstedet, The Bell og flere individuelle journalister, for eksempel fra den uavhengige TV -kanalen Dozjd, ble inkludert.

– Vi har en merkelig situasjon i Russland. På onsdager og fredager utnevnes utenlandske agenter. Samtidig er konkurransen om å gå inn og lese journalistikk ved universitetene enorm. Mange studenter ønsker å gjøre praksis hos oss. Jeg vet ikke hvorfor folk er villige til å ofre seg selv, men som Robert Capa sa: Hvis du ikke liker bildene dine, var du ikke nær nok. Jeg tror folk vil være ganske nær det som skjer, sier Muratov.

Kontantprisen på 10 millioner svenske kroner vil bli delt jevnt mellom Muratov og den andre vinneren, filippinske journalisten Maria Ressa. Ifølge Muratov skal en del av pengene gå til et fond for barn med ryggradsmuskulær atrofi, delvis til russiske uavhengige medier.

– Resten er opp til redaksjonen å avgjøre. Vi sitter på mandag og tenker, kunngjorde Muratov, medgründer av Novaya Gazeta i 1993. Han har vært sjefredaktør for avisen siden 1995, med en pause i årene 2017-2019.

Putins presseansvarlige Dmitry Peskov gratulerte Muratov overraskende sjenerøst.

– Dmitry Muratov er tro mot idealene sine. Han er talentfull, han er modig. Dette er selvfølgelig et høyt merke. Vi gratulerer ham, sa Peskov ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Margarita Simonjan, sjefredaktør for statens propagandakanal RT, berømmet også Muratov på Twitter.

– Jeg vet at Muratov hjelper syke barn, og det ville være fint å forestille seg at det er derfor han får Nobelprisen, ikke av de vanlige årsakene. Gratulerer! 🙂 ”, skriver Simonjan.


https://twitter.com/M_Simonyan/status/1446421551901990916

Dmitry Kiselyov, direktør for nyhetsbyrået Rossiya Segodnya og en av de viktigste propagandistene for russisk fjernsyn, skriver i Telegram at valget av Muratov «forringer» fredsprisen.

– Fredsprisen er en av de mest kontroversielle nobelprisene. Dette valget forringer prisen. Det er nå vanskelig å forstå hva prisen egentlig er.

Related Videos

Leave a Comment