Home » AutoStore søker å samle inn 315 millioner dollar i en av Norges største børsnoteringer

AutoStore søker å samle inn 315 millioner dollar i en av Norges største børsnoteringer

by Russell Crowe

En kvinne passerer børsbygningen i Oslo, Norge, 12. februar 2019. REUTERS / Gwladys Fouche

STOCKHOLM / OSLO, 28. september (Reuters) – SoftBank-støttet robotikkselskap AutoStore sa tirsdag at det søker å samle inn 315 millioner dollar ved å børsnoteres på Oslo Børs for en børsnotering (IPO) til en verdsettelse som kan gjøre det Norges største lanseringsaksjon på to tiår.

I april kjøpte SoftBank (9984.T) en eierandel på 40 % i det norske selskapet for 2,8 milliarder dollar, og verdsatte AutoStore til rundt 7 milliarder dollar. Thomas H. Lee Partners og EQT er blant de andre investorene.

AutoStore offentliggjorde ikke sin forventede verdivurdering, men basert på sin siste finansieringsrunde kan selskapet overgå Adevantas børsnotering på 6,20 milliarder dollar i 2019 og også bli den største siden Statoils børsnotering i 2001, nå kjent som Equinor (EQNR.OL).

Selskapet vurderte ikke noe annet sted enn Oslo for børsnotering. – Vi er et norsk selskap … det var naturlig for oss å stille på listen i Oslo, sier konsernsjef Karl Johan Lier til Reuters.

AutoStore ble grunnlagt i 1996 og har 20 000 roboter distribuert i mer enn 35 land for å automatisere lagerdrift. Selskapet bruker også roboter til å lagre og hente produkter med høy tetthet, slik at kunder kan lagre inventar fire ganger på samme plass.

«Vi forventer at vi vil fortsette å vokse sterkt i Europa, vi vil bli enda sterkere i Nord-Amerika og APAC-regionen i fremtiden,» sa Lier.

Han nektet å gi detaljer om vurderingen.

Børsnoteringen kan gi selskapet en verdi på rundt 10 milliarder dollar, ifølge en kilde kjent med saken. Flere verdivurderingstall er rapportert i andre medier, hvorav ett når så høyt som 15 milliarder dollar.

Selskapet, hvis kunder inkluderer ASDA, Gucci og Lufthansa, planlegger å bruke inntektene til å redusere gjeld, investere i vekst og gjøre det mulig for investorene å selge aksjer.

AutoStore forventer en total omsetning på rundt 300 millioner dollar i 2021 og over 500 millioner dollar i 2022 med en prosjektpipeline verdt 3,4 milliarder dollar fordelt på 2000 prosjekter. I fjor registrerte den en nettoomsetning på 182,1 millioner dollar.

Børsnoteringen forventes å bli evaluert i oktober.

Rapportering av Supantha Mukherjee, europeisk korrespondent for teknologi og telekommunikasjon, basert i Stockholm; Redigering av Sherry Jacob-Phillips og David Evans

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment