Home » AutoStore, den største norske børsnoteringen de siste to tiårene, verdsatt til 12,4 milliarder dollar

AutoStore, den største norske børsnoteringen de siste to tiårene, verdsatt til 12,4 milliarder dollar

by Russell Crowe

OSLO: Det norske robotikkfirmaet AutoStore sa onsdag at det verdsatte sitt første børsemisjon (IPO) til 31 norske kroner per aksje, det høyeste i sitt målområde, og verdsatte selskapet til 103,5 milliarder kroner (12,4 milliarder dollar).

Den SoftBank-støttede AutoStore blir Norges mest verdifulle nye notering på to tiår når den blir offentliggjort på Euronexts Oslo Børs senere onsdag.

Selskapet hentet 2,7 milliarder kroner i kontanter fra emisjonen av nye aksjer, mens eksisterende eiere som Thomas H. Lee Partners, EQT og andre solgte aksjer for 15,3 milliarder kroner.

Aksjen steg 8,1% til 33,5 kroner klokken 07:12 GMT, bare minutter etter at handelen startet på Oslo Børs.

– Pengene vi får fra børsnoteringen vil først og fremst brukes til å redusere gjelden til et mer normalt nivå for et offentlig selskap, sier administrerende direktør Karl Johan Lier til Reuters.

Det planlegger å redusere innflytelsesgraden til rundt 2,5 fra det nåværende 5 til 6 -forholdet.

Etter børsnoteringen vil free float av AutoStore -aksjer utgjøre omtrent 17,4% av den totale kapitalen.

AutoStore ble grunnlagt i 1996 og har 20 000 roboter distribuert i mer enn 35 land for å automatisere lagre. Selskapet, hvis kunder inkluderer ASDA, Gucci og Lufthansa, bruker roboter til å lagre og hente produkter, slik at kundene kan lagre beholdning fire ganger på samme plass.

I april kjøpte Japans SoftBank https://www.reuters.com/article/us-softbank-group-autostore-idUSKBN2BS1YC en eierandel på 40% i det norske selskapet for 2,8 milliarder dollar, og verdsatte AutoStore til rundt 7 milliarder dollar den gangen. SoftBank solgte ingen aksjer i børsnoteringen.

«SoftBank er en flott partner, klar til å hjelpe oss med å tiltrekke mer oppmerksomhet i APAC -regionen … de har et stort nettverk av selskaper som potensielt kan være AutoStore -kunder, så vi ser et stort potensial med forholdet,» sa Lier.

AutoStore er Norges mest verdifulle nye notering siden Statoils debut i 2001, nå kjent som Equinor, verdsatt til 151 milliarder kroner på tidspunktet for børsnoteringen.

Fire sentrale investorer, Alecta Pensionsforsakring, FIL Investments, Mawer Investment Management og WCM Investment Management, lovet hver å investere 200 millioner dollar før børsnoteringen.

AutoStore oppnådde en nettoinntekt på 182,1 millioner dollar i fjor og forventer inntekter på omtrent 300 millioner dollar i 2021, som vil stige til mer enn 500 millioner dollar i 2022 med en prosjektrørledning til en verdi av 3. milliarder dollar i 2000 prosjekter.

Carnegie -bankfolk, JP Morgan, Morgan Stanley, ABG Sundal Collier, Citigroup, Jefferies, Mizuho, ​​SpareBank 1 Markets og Moelis var involvert i avtalen.

(US $ 1 = 8.3474 norske kroner)

(Tilleggsrapport av Gwladys Fouche i Oslo; redigert av Richard Pullin, Stephen Coates og Louise Heavens)

Related Videos

Leave a Comment