Home » Vanlige kneskader kan leges uten kirurgi, tyder ny forskning

Vanlige kneskader kan leges uten kirurgi, tyder ny forskning

by Edvard Munch

ACL-tårer er en av de vanligste og svekkende kneskadene som kan hemme profesjonelle og amatøridrettsutøvere.

Det har lenge vært antatt at et avrevet ACL, eller fremre korsbånd, har begrenset evne til å helbrede av seg selv og krever kirurgi.

Nyere forskning tyder på at ikke-kirurgisk behandling, inkludert fysioterapi, kan være like effektiv, noe som vekker kontrovers blant kirurger som utfører dusinvis av ACL-rekonstruksjoner hvert år.

Studien, publisert i juni i British Journal of Sports Medicinefant at 90 % av ACL-tårene hos 80 deltakere viste tegn til helbredelse på en MR etter å ha fulgt en ny avstivningsprotokoll.

Mange pasienter, først og fremst konkurranseutøvere eller rekreasjonsidrettsutøvere, rapporterte også om god stabilitet og funksjon i kneet og kunne vende tilbake til idretten et år senere.

Pasientene hadde på seg en bøyle i en måned som holdt knærne i en 90-graders vinkel: en posisjon som holder de revne endene av ACL nærmest sammen, noe som øker sannsynligheten for at de smelter sammen, sa Stephanie Filbay, hovedforfatter av studien og senior forskningsassistent ved Center for Health, Exercise and Sports Medicine ved University of Melbourne i Australia.

I løpet av de neste to månedene gjennomgikk pasientene fysioterapi mens tannreguleringen sakte ble justert for å øke bevegelsesområdet. Selene ble fjernet rundt tre måneder. MR-skanninger utført på den tiden, og igjen etter seks måneder, viste at de fleste ACL-er reparerte seg selv.

«Vi har nå behandlet mer enn 430 pasienter i klinisk praksis, med tilsvarende høye rater av ACL-helbredelse og utmerkede pasientresultater,» skrev Filbay i en e-post.

Hva er ACL?

ACL løper diagonalt over midten av kneet og hjelper til med å opprettholde rotasjonsstabilitet og forhindrer tibia (tibia) i å skli foran lårbenet (femur).

Plutselige endringer i retning, raske stopp eller direkte treff – alle vanlige bevegelser i idretter som fotball, basketball, ski og fotball – kan rive leddbåndet litt eller bryte det i to. Omtrent 100 000 til 200 000 mennesker lider av en ACL-rift hvert år i USA, anslår eksperter.

ACL er en av de Oftest skadde knebåndog oppstår ofte samtidig med skade på andre deler av kneet som menisken, ifølge American Academy of Orthopedic Surgeons.

Kirurgi anbefales nesten alltid for å reparere en avrevet ACL, som innebærer å erstatte leddbåndet med et nytt leddbånd kalt et transplantat laget av vev fra en pasients eller en donors, patella eller hamstringsener.

Ortopedisk kirurg Dr. Lutul Farrow, direktør for kliniske operasjoner for idrettsmedisin ved Cleveland Clinic, sa at kirurgi kan tillate pasienter å gå tilbake til fullt funksjonelle aktiviteter i løpet av kort tid, med mindre risiko for fremtidig skade. Han var ikke en del av den nye studien.

Imidlertid kan kirurgi forårsake komplikasjoner. Noen kan oppleve kneskålsmerter, kronisk ustabilitet eller stivhet etter operasjonen, sier AAOS. Selv om de er sjeldne, kan mer alvorlige komplikasjoner inkludere infeksjon, blodpropp og nummenhet.

Selv om den nye studien ikke fulgte pasienter på lang sikt, analyserte forskere resultater fra en separat 2022-studie som inkluderte 120 ACL-tårer. De fant at etter to år var en tredjedel av skadene blant personer tilfeldig utvalgt til å gjennomgå fysioterapi viste tegn til tilheling på MR.

Hvorfor tannregulering i stedet for kirurgi kan hjelpe til med å helbrede

«Denne studien kan være en game changer,» sa Dr. Lyle Michelien ortopedisk kirurg ved Boston Children’s Hospital og en professor ved Harvard Medical School, som ikke var involvert i den nye forskningen.

Å holde pasientenes skadde knær i 90 grader immobiliserer revet ACL på en måte som «maksimerer» tilheling, sa han, på samme måte som stabilisering av brukne og brukne bein i gips.

Forskning tyder også på at ikke-operativ behandling kan være et levedyktig alternativ for personer som ikke driver med profesjonell eller konkurranseidrett eller som ikke kan opereres på grunn av helseproblemer. finansiell eller helsemessige komplikasjoner, sa han.

Dr. Robert Sallis, direktør for idrettsmedisinsk stipend ved Kaiser Permanente Fontana Medical Center, sier at det tar flere uker før stivhet og hevelse i det skadde kneet går over før pasienter trygt kan gjennomgå kirurgi. Det gjør ikke vondt.

«ACL-kirurgi spiller en viktig rolle i behandlingen av ACL-tårer, men altfor ofte ignoreres ikke-operativ behandling,» sa Sallis, som også fungerer som hovedlege for Major League Soccer-laget Los Angeles FC.

Hjelper knekirurgi leddgikt?

Dr Maryam Saidy, en 40 år gammel kolorektalkirurg ved Kaiser Permanente i California, ble ikke tilbudt et alternativ til kirurgi da hun rev seg i ACL i 2008 under en rekreasjonsbasketkamp. Operasjonen ga ham arrvev som gjorde at han ikke kunne bevege seg helt, tidlig leddgikt og en permanent halting.

Det tok to år med fysioterapi før han kunne spille basketball igjen.

Omtrent et tiår senere rev Saidy den samme ACL igjen i januar. Denne gangen foreslo to kirurger fysioterapi som behandling. I løpet av tre måneder var hun tilbake på banen.

«Det var mye lettere» andre gang, sa hun. «Jeg er helt fornøyd med hvordan livet med kneet mitt går akkurat nå.»

Mer enn halvparten av personer som river i korsryggen utvikler slitasjegikt, når brusken i et ledd brytes ned og forårsaker smerte, stivhet og hevelse.

Det var lenge antatt at ACL-rekonstruksjon reduserte risikoen for å utvikle denne tilstanden, men nyere forskning viser det ca. 50 % av opererte pasienter utvikler dem fortsatt innen 12 til 14 år.

«Gjenoppbygging redder deg ikke fra denne skjebnen,» sa Sallis. «Hvis du ikke trenger å opereres, bør du ikke vurdere andre alternativer, spesielt hvis resultatet er det samme? »

Hvordan kirurgi kan bidra til å forhindre fremtidige skader

Mens noen eksperter er enige om at ikke alle ACL-tårer krever kirurgi, er andre ikke overbevist om at styrking av skadde knær vil gi den langsiktige stabiliteten som trengs for å forhindre ytterligere skade.

Farrow, fra Cleveland Clinic, sa at det å holde kneet i en begrenset stilling i flere måneder kan være plagsomt for daglige aktiviteter som å gå på skole eller jobb.

Det tar i gjennomsnitt omtrent et år å komme tilbake til sporten etter en ACL-rivning, enten personen har blitt operert eller ikke, sier eksperter.

Farrow lurte på hvor stabil en revet ACL ville være som helbredet av seg selv, sammenlignet med en rekonstruert ACL.

Et ustabilt kne kan bidra til en potensiell rift i menisken – den støtdempende bruskputen i kneet – som øker risikoen for slitasjegikt. ACL-rekonstruksjon kan beskytte menisken mot skade, sier leger.

Et svakt kne kan også føre til en ny ACL-rivning. Faktisk fikk 11 pasienter (14%) i den nye studien en ny ACL-skade.

Men, sa Filbay, hun jobber med mer enn 60 personer som har blitt operert på det ene kneet og fullført styrkeprotokollen på det andre.

De fleste av disse pasientene, sa hun, følte at restitusjonen etter tannregulering «var raskere, det var lettere å komme tilbake til idrett og at kneet føltes bedre» sammenlignet med restitusjon etter operasjonen. .

Likevel sier noen eksperter at risikoen ikke er verdt fordelene.

«Hvis en college-idrettsutøver har en fullstendig tåre og du returnerer dem til sport uten kirurgi, er det nær feilbehandling,» sa Farrow.

Dr. Riley Williams, sjefsortopedisk kirurg for Brooklyn Nets-teamet som også jobber med Hospital for Special Surgery i New York, sa at folk kanskje ikke vet hvor godt behandlingen fungerte før de kom tilbake til sporten.

«Hvis dette ikke var tilfelle, ville det ha en katastrofal effekt på operasjonen,» sa han.

Related Videos

Leave a Comment