Home » «Tsunami» av skadelig plast må stoppes, advarer FN-forskere

«Tsunami» av skadelig plast må stoppes, advarer FN-forskere

by Edvard Munch

I forkant av traktatforhandlingene på mandag, ga FN ut et første utkast som inkluderer forslag om å redusere plastproduksjonen og innføre forbud eller fase ut visse polymerer og kjemikalier som gir bekymring.

Utkastet representerer synspunkter uttrykt av medlemmene på tidligere møter om traktaten, sa FN, men utgjør ikke en endelig avtale.

Brevet publisert i Telegraph på søndag advarer imidlertid om at planen «kommer langt under det som faktisk er nødvendig for å beskytte menneskers og dyrelivets helse».

Den bemerker at «mange av de 16 000 kjemikaliene som brukes i plastproduksjon er farlige» og kan føre til problemer som fruktbarhetsproblemer, hjertesykdom og kreft.

«I tillegg er det økende bevis på at plastpartikler forurenser luft, drikkevann og mat, noe som fører til en stadig økende risiko for innånding og svelging globalt,» sa de.

«Funnet i menneskeblod»

«Plastpartikler er funnet i menneskelig blod, lunger og morkake, noe som utgjør en alvorlig trussel mot folkehelsen.»

Professor Hugh Montgomery fra University College London, Dr Linda Birnbaum fra Duke University og professor Dick Vethaak fra VU University Amsterdam er blant underskriverne.

De oppfordrer FN til å foreslå «en traktat som vil redusere det globale volumet av plastproduksjon, utrydde alle engangsplastartikler unntatt de som er beviselig essensielle (og forplikte seg til å finansiere forskning på bærekraftig kjemi for å innovere i trygge erstatninger), vil krever passende testing av alle.» kjemikalier i plast og forbyr utvetydig «kjemisk resirkulering» av plast.

Sian Sutherland, medgründer av A Plastic Planet og Plastic Health Council, sa: «Plast er uunngåelig, allestedsnærværende i livene våre, det samme er de kjemiske tilsetningsstoffene og partiklene som følger med det.

«Vi puster, drikker og spiser plast hver dag. Det er et materiale som ikke er inkludert i det periodiske systemet. Det er en blanding av kjemikalier; noen av dem anses som giftige av helseforskere. Ingen mer forskning eller fakta er nødvendig for å endelig bevise at disse kjemikaliene er dårlige for oss. »

Related Videos

Leave a Comment