Home » Statlig fond etter norsk modell for Tyskland

Statlig fond etter norsk modell for Tyskland

by Russell Crowe
Havn i Hamburg

Tyskland registrerte nylig store overskudd på betalingsbalansen.


(Foto: dpa)

Export World Champion er en tittel som vi i Tyskland var glade for å skryte av. Vi har ofte glemt at et land som eksporterer flere varer og tjenester enn det importerer, investerer like mye kapital i utlandet også.

I 2020 var det 180 milliarder euro netto, nesten 2200 euro per innbygger. Vi er nå den nest største långiveren i verden etter Japan.

I lys av den demografiske endringen vi står overfor, kan dette bare aksepteres i teorien. Vi sparer og investerer penger globalt for å leve av disse besparelsene senere, når vi bruker mer og produserer mindre. Internasjonalt diversifiserte investeringer lar oss delta i utvinningen i andre regioner.

Dessverre ser praksisen veldig annerledes ut. En gruppe forskere ledet av Bonn -økonomen Moritz Schularick analyserte hva vi gjør med disse besparelsene.

Dagens beste jobber

Finn de beste jobbene nå e
bli varslet via e -post.

Det nøkterne resultatet: vår utenlandske virksomhet vokser hvert år med det beløpet vi også sparer. Vi genererer praktisk talt ingen inntekt. Siden 1975 har vi i gjennomsnitt tjent mindre enn fem prosent årlig fra våre utenlandske virksomheter. Mindre enn Frankrike, Spania og Italia (omtrent syv prosent) og definitivt mindre enn USA og Storbritannia, som genererer over ti prosent i året.

Forfatteren

Daniel Stelter er grunnleggeren av diskusjonsforumet utover det åpenbare, spesialiserer seg på strategi og makroøkonomi, og er en ledelseskonsulent og forfatter. Podcasten hennes går online hver søndag på www.think-bto.com.


(Foto: Robert Recker / Berlin)

Investeringsstrategiproblem

Denne tilsynelatende lille forskjellen i årlig rente får betydelige konsekvenser. Hvis vi hadde investert våre utenlandske eiendeler i tillegg til Canada eller Norge i de ti årene etter finanskrisen, ville de utenlandske eiendelene vært større enn 2-3 billioner euro, noe som tilsvarer 28-37 000 euro per innbygger. Det er en enorm forskjell, spesielt hvis du husker at medianformuen i Tyskland er rundt 70 000 euro.

Vi har åpenbart et problem med investeringsstrategien vår. I stedet for å fokusere på regioner med en annen risikoprofil, investerer vi først og fremst i industriland som står overfor lignende demografiske utfordringer som våre. Selv om vi ikke engang har investert pengene i obligasjoner fremfor aksjer på en risikovillig måte, gjør vi det dårligere enn markedet i alle former for investeringer.

Enda verre: uansett hvor det var noe å tape, som i finanskrisen, var vi i forkant.

Tiden er inne for å sette en stopper for det som gjør selv jordegern til strålende sparere. Et suverent formuefond basert på den norske modellen kan gi et middel og samtidig forbedre pensjonisttilbudet.

Staten bør betale en startkreditt for hver innbygger og skape mulighet for ytterligere frivillige bidrag. Designtips er på bordet. Etter stortingsvalget må de endelig bli en realitet.

Forfatteren er grunnleggeren av diskusjonsforumet utover den åpenbare, forretningskonsulenten og forfatteren. Hver søndag går det opp www.think-bto.com hans online podcast.

Videre: Det norske suverene formuefondet tjente 46 milliarder dollar i kvartalet.

Related Videos

Leave a Comment