Home » Olympia 2022 – Norsk gullfestival i Beijing

Olympia 2022 – Norsk gullfestival i Beijing

by Roald Amundsen

Therese Johaug fra Norge feirer sin OL-seier. (Dpa / Picture Alliance / Hendrik Schmidt)

Slik høres det ut på norsk radio når skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø sikrer hjemlandsrekorden i OL med gullmedalje i massestarten fredag. Det er også en personlig rekord. Fire OL-seire i samme skiskytterkamper: kun vinteridrettslegenden Ole Einar Bjørndalen har klart så langt i Norge.

«Han er den største kongen av skiskyting. Å bli navngitt i rekkefølge med ham er en stor prestasjon og en grunn til å feire, sa Johannes Thingnes Bø på en pressekonferanse etter suksessen.

En skikkelig «måkefest»

I et intervju med Eurosport fikk også den eksepsjonelle atleten til storebroren Tarjei Bø skryt, som også ble realisert en drøm med bronsemedaljen i den individuelle konkurransen: «Johannes er … han er verdens beste skiskytter. Han har hatt en litt vanskelig sesong, men han er best.

«Men skandinavene leder ikke bare skiskytterlekene. Det regner også gull for nordmenn i nordisk kombinert, langrenn og hurtigløp. En sann «Gullfest» – gullfestival for den lille skandinaviske nasjonen med i underkant av fem og en halv million innbyggere. Men hva gjør nordmenn så sterke?

Født med ski på

«Ski og snø, ski, er en del av kulturen vår, av arven vår. Det sies at nordmenn er født med ski på», sa Erik Røste, president i Norges Skiforbund, til Deutschlandfunk for noen år siden.

At hans landsmenn er født med ski på er et utbredt uttrykk i hjemlandet. En annen er at norske barn først lærer å gå på ski og så å gå. Og selv om dette absolutt ikke gjelder alle nordmenn, er det en viss sannhet i det.

Vintersport er populær sport

Fordi skandinaver ikke bare har mye snø for hånden, de bruker den også mye på fritiden. Vintersport, spesielt ski, er en nasjonalsport som mange nordmenn er stolte av. Og som de er involvert i.

– Vi har to hovedmål i Skiforbundet: Vi ønsker å være den beste skinasjonen i verden, i alle disipliner, og fra tid til annen lykkes vi. Men like viktig er vi en nasjon av skiløpere. 1150 klubber fra sør til nord er hovedgrunnen til at vi er så gode på ski”.

Skuffelsesregler i langrenn

Mange frivillige er engasjert i klubber, sier Røste, og det er millioner av ubetalte timer i året. Lagånd og moro i utendørsidrett i stedet for presset om å prestere fra tidlig alder – slik forklarer mange nordmenn sin nasjons suksess i en rekke vintersportsgrener. Spesielt langrenn er nasjonalsporten i det skandinaviske landet. Derfor er ikke bare presset på medaljene her større, men for tiden også skuffelsen. For mens skiskyttere vinner medalje etter medalje, lever ikke langrennsstjerner opp til forventningene.

Noen idrettsutøvere anklager ledelsen av laget for dårlig forberedelse, konflikter blir brakt til utsiden. Men det er også uflaks: Langrennsløperen Tiril Udnes Weng falt i stafetten uten egen skyld. I lagsprinten brakk pinnen hans. Etter en bitter åttendeplass klager han til Eurosport:

«Det er et mareritt. Jeg trodde ikke jeg kunne bryte dette lenger og så dette, jeg bare går rundt og bryter alt.

Full lytt, hav av flagg og applaus

Til tross for denne ene ulempen: entusiasmen for sensasjonen av gull overgår nordmenn. Til tross for tidsforskjellen er Discovery Olympic-kanalen fornøyd med fulle seertall og markedsandeler på mellom 80 og 90 prosent. Og nordmennene feirer de første utøverne som returnerer til Oslo lufthavn med et hav av flagg og applaus. Som skifreestyler Birk Ruud, som sikret sin første OL-gull i Big Air-finalen.

«Velkommen hjem! Hvordan føles det å reise tilbake til Norge?», spør 21-åringen en Eurosport-reporter. «Flott. Det er hyggelig å være hjemme igjen og å kunne klemme familiemedlemmer jeg ikke har sett på halvannen måned. Det er fantastisk.»

Unge talenter som Ruud er mye forfremmet i vintersportslandet Norge. Men medaljeskuren for skandinaver i de olympiske leker har en annen grunn som ikke har noe med landet å gjøre: i de olympiske leker konkurrerer dagens utøvere rett og slett i mange flere disipliner enn tidligere. Mens det er mer enn hundre gullmedaljer å vinne i Beijing, var det bare 14 i 1928. Da dro seks av dem til Norge – faktisk den største hiten, spøker norske medier.

«Hvis vi ønsket å vinne så mye gull i Beijing, måtte vi vinne 47 gullmedaljer!» skrev avisen Verdens Gang.

Related Videos

Leave a Comment