Home » Slik har LSD blitt brukt av både militæret og hippier

Slik har LSD blitt brukt av både militæret og hippier

by Liv Ullmann

Psykedelika som magisk sopppsilocybin og feststoffets MDMA-molekyl testes i dag sammen med logopedi for depresjon og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Men bruken av psykedelika går langt tilbake i tid.

– Bruket går tusenvis av år tilbake. Gamle greske leger beskrev de antipsykotiske og antidepressive egenskapene til blant annet juleroseplanten. Carl von Linné tar senere opp denne ballen og skriver en narkobok der han beskriver fantasifulle stoffer, sier kulturjournalist Leonidas Aretakis i The World of Science. Han skrev boken Ecstasy in the Folkhemmet om historien om psykedelisk delikatesse i Sverige.

LSD som avhører

LSD er et hallusinogent stoff først utviklet på slutten av 1930-tallet av den sveitsiske kjemikeren Albert Hofmann. I løpet av 1950- og 1960-årene ble forsøkspersonens hallusinatoriske effekter testet av forskere i blant annet Sverige og USA, med mål om å indusere psykose for bedre å forstå menneskets psyke. Ved det svenske försvarets forskningsinstitut i Sverige ble det også utført forsøk for å se om LSD kunne brukes som kjemisk våpen i militæret.

– Det endelige målet var å se om forsvaret kunne utvikle en avhørsteknikk som kunne brukes i krigføring, sier Leonidas Aretakis.

Eksperimentelle forskere

Deretter ble også nye stoffer oppdaget og testet, og svenske forskere brukte sine erfaringer i å forske på medisiner.

– Forskere fra Karolinska Institutet dro til Amazonas og fylte ut det ene eller andre bladet og i sine erfaringer med narkotika fant de ut hvilke stoffer de ville ta med tilbake til laboratoriene for å finne medisin. Det er en ganske spektakulær form for forskning som vi kanskje ikke ser i dag, sier Leonidas Aretakis.

Forskningens veiskille

I løpet av 1960-tallet spredte LSD seg fra klinikker til hipperbevegelsen. Politikere begynte å bekymre seg for den økende bruken av LSD og meningene som spredte seg også i bevegelsen.

Det var en konservativ bekymring for at unge mennesker ville la håret vokse og gjøre opprør mot foreldrenes generasjon. I Sverige var det også bekymring for at unge mennesker ikke skulle bli aktive borgere og at de ikke kunne gå ut for å demonstrere, sier Leonidas Aretakis.

På slutten av 1960-tallet ble stoffet forbudt i mange land og ble deretter klassifisert av FN som den farligste typen narkotika. Det var slutten på psykedelisk terapiforskning da forskere ikke lenger hadde tilgang til stoffer klassifisert som rusmidler. Det tok helt til 1990-tallet før psykedelisk forskning igjen ble tillatt i Sverige og USA, forresten, etter drøyt 20 års pause.

Mer informasjon om fremskritt innen psykedelisk vitenskap kan sees i «Magic Mushroom Healthy» i vitenskapens verden mandag 25. april kl. 20.00 på SVT2 eller søndag kl. SVT-avspilling.

Related Videos

Leave a Comment