Home » Olje- og gassaksjene koster det norske statsfondet – forskning på 126 milliarder dollar

Olje- og gassaksjene koster det norske statsfondet – forskning på 126 milliarder dollar

by Russell Crowe

En oversikt over Norges sentralbank, hvor det norske statsfondet er lokalisert, i Oslo, Norge, 6. mars 2018. REUTERS / Gwladys Fouche

LONDON / OSLO, 2. juni (Reuters) – Det norske statsfondet tapte 125,8 milliarder dollar i potensiell avkastning over en treårsperiode ved å investere i olje og gass i stedet for grønne aksjer, ifølge forskning fra Global SWF, en spesialist på industri. data.

Resultatene viste at olje- og gassaksjene som eies av det suverene formuesfondet på 1,3 billioner dollar, det største i verden, tapte 11 % i løpet av de tre årene frem til 31. desember 2020, mens beholdningen i Greens-aksjene fikk en avkastning på 316 %.

Dette tilsvarer en alternativkostnad på 125,8 milliarder dollar, ifølge analyse fra Global SWF og NGO Framtiden av de 198 såkalte svarte og 91 grønne aksjene fondet hadde per 31. desember 2020.

Norges Bank Investment Managements (NBIM) balanse ville vært 10 % større i dag dersom fondet solgte seg helt ut av olje- og gassaksjer og reinvesterte i fornybar energi i november 2017, ifølge undersøkelsen.

«Finansiell lønnsomhet har stoppet opp og må slutte å være en unnskyldning for ikke å investere i grønn energi», skrev Global SWF i en rapport som ble utgitt denne uken.

«Det er ingen grunn for NBIM å ikke selge sin (fortsatt svært betydelige) portefølje av fossile brenselaksjer og bruke inntektene til å investere mer i fornybar energiselskaper, både børsnoterte og private.»

NBIM, som investerer Norges inntekter fra olje- og gassproduksjon for fremtidige generasjoner, svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar.

Fondet foreslo i 2017 å eliminere olje- og gasselskaper fra referanseindeksen, en kunngjøring som sendte energiaksjer rundt om i verden på den tiden.

Selv om han nevnte en reduksjon i eksponeringen av landets rikdom for risikoen for et permanent fall i oljeprisen, tok miljøaktivister ham som et eksempel på en investor som vendte seg bort fra oljeindustrien.

Forslaget ville ha påvirket omtrent 6 % av fondets beholdning verdt 37 milliarder dollar. Den ble avvist av det norske finansdepartementet som i stedet foreslo en annen plan, begrenset til å fjerne kun dedikerte olje- og gassutforskere og produsenter fra fondets referanseindeks.

Parlamentet stemte i 2019 for denne planen, som berørte 1,2 % av fondets samlede beholdning.

Mange lovgivere var bekymret for at Norge ville bli oppfattet som å ha ingen tillit til fremtiden til sin største industri, inkludert Equinor (EQNR.OL), det norske statseide oljeselskapet.

Redigering av Kirsten Donovan

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment