Home » Ny rekord: én million pensjonister i Norge

Ny rekord: én million pensjonister i Norge

by Edvard Munch

Det er nå over en million pensjonister i Norge. Det er mer enn noen gang.

Ettersom forventet levealder fortsetter å vokse, har antallet pensjonister økt, både reelt og i prosent av befolkningen.

1. november 2021 mottok én million nordmenn alderspensjon fra NAV. Eksperter sier det er grunn til å være blide, men også å forutse virkningen på økonomien.

Rask vekst på et tiår

Bare de siste ti årene har antallet pensjonister økt med nesten 300.000 personer. Det er en økning på nesten 40 % på bare et tiår. En av seks nordmenn er nå pensjonist.

– Dette er et positivt og stimulerende skritt for Norge på samme tid, sa NAV-sjef. Hans Christian Holte.

Økt forventet levealder

Holte forklarte at tallene viser at folk lever lenger og er sunnere. Forventet levealder i Norge overstiger nå 80 år for både menn og kvinner. Det er nesten 10 år eldre enn verdensgjennomsnittet.

Pensjonistvandring i bygde-Norge

I en uttalelse redegjorde NAV også for at to andre forhold bidro til rekordmange pensjonister.

Personene som går av med pensjon nå er barna som ble født i utvinningsårene etter andre verdenskrig da fødselsraten var høy.

I 2011 tillot regjeringen folk å ta ut pensjon fra fylte 62 år. Selv om dette påvirker beløpet du mottar, har mange valgt å gå av tidligere.

Les mer: Retreat i Norge

Økonomiske problemer fremover?

Mens NAV sa at det er helt klart gode nyheter at folk lever lenger, erkjenner de at det kan bli vanskeligere å sikre et bærekraftig økonomisk system for pensjoner.

200 kronesedler

I løpet av få år vil Norge for første gang ha flere borgere i alderen enn unge under 19 år. SSBs hovedforsker, Astri Syse, kalte tidligere den forventede endringen en «historisk endring».

Problemet er et matematisk problem. Prosentvis trenger flere av befolkningen pensjonsinntekt, men færre jobber og betaler skatt i systemet.

For å si det i tall, forsørget 10 yrkesaktive 1,9 pensjonister i 1970. I 2016 var dette tallet steget til 2,3 pensjonister. Men innen 2060 forventes det å nå nesten 4.

Det som bygger bro over dette gapet i pensjonsfond – og en sannsynlig økning i helsekostnader – er sannsynligvis skatteøkninger, lavere pensjonsutbetaling eller en høyere pensjonsalder. Eller mest sannsynlig en kombinasjon av alle tre.

Related Videos

Leave a Comment