Home » Norge kjemper mot skjønnhetsdille: Influencers må rapportere falske bilder

Norge kjemper mot skjønnhetsdille: Influencers må rapportere falske bilder

by Russell Crowe

Norge kjemper mot skjønnhetsdillen
Influencers må rapportere falske bilder

Tykt hår, mye muskler og flat mage: I annonser og på sosiale medier ser folk nesten perfekte ut. Dette skaper et forvrengt kroppsbilde, spesielt hos unge, og setter mange under press. Med ny lov ønsker Norge å ta grep mot kroppsdyrkelsen.

Stortinget har vedtatt en lov som krever at retusjerte bilder skal merkes slik i annonser og av influencere. Landet ønsker å handle mot de forvrengte bildene av kroppen til barn og unge, som rapportert av avisen «Bild».

Fra sommeren 2022 skal retusjerte bilder merkes i reklame, uavhengig av om de kommer fra store selskaper som H&M eller fra influencere. Loven trer alltid i kraft når noe er endret på kroppen, huden eller størrelsen på modellen. Den retusjerte flate magen skal merkes så vel som de forstørrede musklene.

Norsk politikk reagerer på en trend som ifølge «Bild» kalles «kroppspress», på tysk kroppens press. Stadig flere barn og unge lider av en forvrengt oppfatning av kroppsbildet sitt. En undersøkelse utført av en barnevernorganisasjon fant at 43 % av de spurte er stresset over utseendet sitt. – Vi ønsker at barn og unge skal akseptere seg selv som de er i fremtiden, sier familieminister Kjell Ingolf Ropstadt til «Bild».

Fra sommeren 2022 vil kun helhetlig bilderedigering med personer være tillatt, for eksempel lysere, mørkere eller skarpere. Familiedepartementet ønsker å utvikle en logo for å merke de redigerte bildene.

Forbrukerbeskyttelsen bør overvåke overholdelse av loven: brudd kan føre til økonomiske straffer. Som rapportert av den norske avisen «Verdens Gang» er loven godt mottatt av norske influencere.

Så langt er det ingen lov i denne retningen i Tyskland. Kun reklame skal merkes som sådan. Imidlertid er det noen influencere som handler alene mot kroppsdyrkelsen. De legger ut uredigerte bilder av seg selv under hashtaggen «instavsreality» for å frata følgerne deres illusjonen om den perfekte kroppen.

Related Videos

Leave a Comment