Home » «Karnataka, laboratoriet for nye Hindutva, spenninger skapt av al-Qaida-lederen» – Urdu Press Top News

«Karnataka, laboratoriet for nye Hindutva, spenninger skapt av al-Qaida-lederen» – Urdu Press Top News

by Ashley Olsen

New Delhi: I løpet av en uke da den raske politiske utviklingen i Pakistan fanget verdens oppmerksomhet, selv midt i Russlands krigsforbrytelser i Ukraina, sa al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri at han hyllet Muskan Khan – studenten fra Karnataka som ble berømt for sine pro-hijab demonstrasjon i februar – for å «utfordre en mengde hinduistiske polyteister med trassige slagord Takbir [God is the Greatest]», skapte også overskriftene.

Inflasjons- og arbeidsledighetsproblemer forble også i sentrum, men Hollywood-stjernen Bruce Willis diagnose av afasi førte til en prioritert helseresept.

ThePrint gir deg et sammendrag av denne ukens overskrifter i urdu-aviser.

Al-Qaida og hijaben

Al-Qaidas globale terrorgruppeleder Ayman al-Zawahiris uoppfordrede oppfatning av den pågående hijab-striden i Karnataka ble omtalt av begge Roznama Rashtriya Sahara og Siasat.

Med henvisning til rapporter fra 2020 om Zawahiris død, Sahara 7. april skrev at den nye videoen er et bevis på at lederen av al-Qaida fortsatt er i live. Avisen skrev at Zawahiri i videoen berømmet Karnatakas datter Muskan Khan for å ha svart med et rop av «Allah hu Akbar» i møte med trakassering av hijaben hennes av en folkemengde.

En dag senere, Siasat skrev at Zawahiris video førte til at spenningen økte – selv da Muskans familie flyttet fra den, sa Karnatakas innenriksminister Araga Jnanendra at det var usynlige hender bak videoen.

I en forsiderapport fra 5. april, Siasat skrev også at «Karnataka er laboratoriet til den nye Hindutva, etter halalkjøtt er det nå motstand mot høyttalere i moskeer».

Avisen skrev at Maharashtra Navnirman Sena (MNS) leder Raj Thackerays oppfordring om å forby høyttalere i moskeer i staten hadde fått støtte, og rapporterte også om planer fra Hindutva-grupper i Karnataka om å spille bhajans under azaan (Islamsk oppfordring til bønn).


Les også: «Muslimer undertrykt i hinduistisk demokrati»: Al-Qaida-leder al-Zawahiri fordømmer hijab, roser Muskan


En titt på Pakistan

Uroen og konstitusjonelle striden i nabolandet Pakistan dominerte overskriftene store deler av uken.

Den 4. april Siasat og Sahara publiserte forsidehistorier om beslutningen til nestlederen for nasjonalforsamlingen i Pakistan, Qasim Suri, om å avvise mistillitsforslaget mot statsminister Imran Khan. 8. april Inquilab rapporterte på forsiden av avgjørelsen fra Pakistans høyesterett, som erklærte Suris kjennelse grunnlovsstridig og gjeninnførte nasjonalforsamlingen, som ble oppløst av landets president.

Siasat, i sin op-ed 4. april trakk han paralleller til Imrans tidligere liv som verdenscupvinnende cricketkaptein, og sa at han ville konkurrere til siste ball. Mens alle øyne vil være rettet mot domstolenes dom, sa han, har opposisjonen i Pakistan gått tom for alternativer og kan måtte unngå å legge til og trekke fra-politikken (jod-død) og gjør deg klar til å møte folket.

I en lederartikkel fra 7. april, Inquilab skrev at han ville vært i tråd med Imran Khans løfte om en annen type politikk, for å erkjenne at han ikke ville få støtte fra tilstrekkelige medlemmer og stille seg alene. Avisen skrev også at den gjentatte svikten av demokratiske prosesser her i landet burde analyseres av eksperter og politikere.

Krisen på Sri Lanka

I en artikkel publisert 4. april, Sahara skrev at den srilankiske regjeringen hadde forbudt sosiale medier i landet for å demme opp for strømmen av anti-regjeringsretorikk og demonstrasjoner. Sri Lanka står for tiden overfor en alvorlig økonomisk krise som har ført til voldelige protester.

6. april, Siasat publiserte en forsiderapport om den eskalerende krisen på Sri Lanka, mens regjeringen ledet av statsminister Mahinda Rajapaksa midlertidig stengte sine ambassader i Australia, Norge og Irak. Demonstrasjonene utenfor statsministerboligen i Colombo fortsatte, melder avisen, til tross for kraftig regnvær, mens politiet brukte tåregass for å spre demonstrasjonen.

Samme dag publiserte en lederartikkel i Sahara sa at den økonomiske krisen på Sri Lanka har lærdom for India. Avisen skrev at situasjonen i India i dag var veldig lik den på Sri Lanka – akkurat som det regjerende politiske partiet på Sri Lanka lovet frie innrømmelser i valgmanifestet sitt og oppfylte det ved å låne, gjorde det også for India.

Mange indiske stater er på randen av kollaps på grunn av disse umotiverte operasjonene, sa avisen. Ikke bare er statskassen tom, men økonomiene deres er tynget av tung gjeld. Sahara sa at situasjonen har ført til at flere høytstående tjenestemenn i landet advarer regjeringen om at med mindre disse gratis velferdsprogrammene stoppes, vil disse statene bli like fattige som Sri Lanka.

Disse tjenestemennene møtte også statsminister Modi, sa han, og i et fire timer langt møte uttrykte noen tjenestemenn åpent sine forbehold om statenes populære planer. Han skrev at tjenestemenn sa at gratisprogrammene som ble tilbudt publikum var upraktiske og at disse programmene ikke varte lenge.

Økonomi og inflasjonsspørsmål

Den 5. april Inquilab publiserte en forsiderapport om møtet med tjenestemenn ledet av statsminister Narendra Modi, der offiserer advarte ham om at hvis den nåværende bølgen av sosiale beskyttelsesprogrammer fortsetter, kan noen stater møte en fremtid som Sri Lanka.

I en boks inneholdt avisen en uttalelse fra kongressleder Rahul Gandhi som, mens han kritiserte den fortsatte økningen i drivstoffprisene, kalte den «Pradhan Mantri Jan Dhan Booty Yojana«.

I sin lederartikkel publisert samme dag skriver avisen at selv om den indiske regjeringen inviterer utenlandske investorer til å gjøre forretninger i landet, og også til en viss grad lykkes, har den ikke klart å hindre indianere fra å forlate landet. I det rette miljøet kan de samme menneskene, som ofte søker jobb, til og med bli investorer selv, ifølge avisen.

I en annen lederartikkel fra 2. april med tittelen «Inflasjon: hvor mye og hvor lenge?» avisen siterte ITC CMD Sanjiv Puri for å si at behovet for timen er statlige investeringer for å øke jobbmulighetene.

4. april ble de to Inquilab og Siasat rapportert på forsiden av den fortsatte økningen i drivstoffprisene. I sin lederartikkel 4. april, Siasat bemerket at drivstoffprisene var økt for trettende gang og at regjeringen «fortsatte på veien for å stjele fra folket».

Avisen skriver at de sporadiske protestene fra opposisjonspartier ikke ser ut til å ha støtte fra den vanlige mannen, så disse partiene bør bestrebe seg på å gjøre folk oppmerksomme på deres rett til å protestere, og folk går ut i gatene uten å være redde for regjeringen . Ellers, skriver avisen, ville de slite med å få i seg to måltider om dagen. Den samme dagen, Sahara rapporterte at Indias arbeidsledighet har falt.

Bruce Willis kamp mot afasi

Hollywood-superstjernen Bruce Willis» kunngjøring om at han ville trekke seg etter å ha blitt diagnostisert med afasi har fått Inquilab å publisere en lederartikkel 3. april der avisen rådet folk til å ta vare på helsen.

Siterer en artikkel fra 2015 av The Lancetder avisen hevdet at bare 5 % av mennesker på verdensbasis kan kalles friske, skrev artikkelen at det er viktig for folk å bli oppmerksomme i de tidlige stadiene av en sykdom, i stedet for å la den kontrollere dem.

(Redigering av Poulomi Banerjee)


Les også: Hva er afasi, lidelsen som tvang actionstjernen Bruce Willis til å gå av med pensjon


Related Videos

Leave a Comment