Home » I Norge kjøper knapt noen forbrenningsmotorer lenger

I Norge kjøper knapt noen forbrenningsmotorer lenger

by Edvard Munch

Norge har lenge vært ansett som et modellland for elektromobilitet, men de siste data skjuler alt som har kommet før. For det skandinaviske landet satte rekord i 2022 når det gjelder andelen nyregistrerte elbiler.

Laster inn…

Fordi som nyhetsbyrået Reuters rapporter, fire av fem biler solgt i fjor var helelektriske – hybrider teller ikke engang. Spesielt var tallet 79 prosent og den amerikanske bilprodusenten Tesla kunne registrere det største antallet nyregistreringer.

Elon Musks selskap oppnådde en markedsandel på 12,2 % i Norge, og gikk forbi Volkswagen, mens det Wolfsburg-baserte selskapet hadde 11,6 %. Den mest populære modellen i Norge var Tesla Model Y, etterfulgt av Volkswagen Group med to biler, VW ID.4 på andreplass og Škoda Enyaq på tredje.

Videoer om Tesla

Elektrisk modellland takket være momsfritak

Riktignok er ikke Norge verdens største marked for elbiler, og det er ikke engang mulig med en befolkning på rundt 5,5 millioner – den «tittelen» går til Kina. Det skandinaviske landet har imidlertid den høyeste andelen elbiler. Årsaken til denne utviklingen er de generøse tilskuddene som staten har gitt. Konkret innebar dette fritak for merverdiavgift (standard: 25 %). Men det høye antallet nyregistreringer i 2022 kan eller bør også ha sammenheng med at Norge justerte dette tidligere faste momsfritaket fra 1. januar 2023 og nå skatter (reduserer) spesielt dyre kjøretøy.

Selv om kjøperne var fornøyd med disse skattelettelsene, blåste de et dypt hull i statskassen, fordi det norske finansdepartementet tapte rundt 39,4 milliarder kroner bare i 2022, noe som tilsvarer om lag 3,7 milliarder euro .

Se også:

relaterte temaer

Related Videos

Leave a Comment