Home » En sann historie om falske bilder av folk som legger ut falske nyheter

En sann historie om falske bilder av folk som legger ut falske nyheter

by Russell Crowe

Passende nok kom Miskins konto med det vanskelig å bekrefte løftet om at profilbildet hans ble generert av kunstig intelligens. Bendiksen brukte uker på å kurere kontoen sin for å se ut som en entusiastisk frilansfotograf fra Nord-Makedonia. Han har sendt venneforespørsler til hundrevis av mennesker i fotobransjen; mange har gjengjeldt, inkludert museumskuratorer og magasinfotografer.

Da Bendiksen ankom Perpignan, tynget dobbeltspillet ham. — Jeg hadde vondt i magen, men følte jeg måtte dokumentere at screeningen faktisk hadde funnet sted, sier han. Han unngikk virvelen av nettverk, spise alene og gjemme seg på hotellrommet for å unngå å møte noen han kjente. På visningsnatten kom han tidlig og satte seg høyt oppe på tribunen og prøvde å gjemme seg bak masken. Da Veles-videoen kom ut, var en sekvens av bjørnebildene hans snart synlige. — Hjertet mitt hoppet, sier Bendiksen. «Jeg trodde bjørn var det svakeste leddet.»

Bendiksen gikk til angrep på seg selv dagen etter, med hjemreise til Norge, med mål om å få frem sannheten før festivalens hovedprogram ble avsluttet noen dager senere. Han logget på Miskins Facebook-konto og skrev et innlegg der han anklaget ham for å betale forsøkspersoner for å posere uredelig, og sa «Prosjektet hans er ekte falske nyheter !!»

For Bendiksens alarm fikk ikke innlegget mye feste. Han publiserte påstandene på nytt i en privat fotograferingsgruppe på Facebook, og utløste en diskusjon der deltakerne bredt aksepterte Miskins påstander, men fant lite galt med å betale motivene på bildene. Med sin planlagte selvbrenning i filler, brukte Bendiksen febrilsk på å bygge en Twitter-tilstedeværelse for Miskin, og til slutt tiltrekke seg oppmerksomheten til Chesterton, den britiske regissøren som til slutt godkjente prosjektet. — Det var en stor belastning på skuldrene mine, sier Bendiksen.

Han ringte Magnums administrerende direktør, Caitlin Hughes, som i likhet med de fleste andre i byrået hadde blitt holdt i mørket. Hun sto på en regntung London-gate på en kveld med mannen sin da hun fikk vite at selskapet hadde gitt ut en bok og solgt kopier som var falske. «Jeg visste at han jobbet med noe hemmelig, men jeg forventet det ikke,» sier han. «Det ryster virkelig himmelhvelvingen av dokumentarfotografi.» Dagen etter la Magnum ut intervjuet der Bendiksen gjorde det klart, og advarte fotografiets verden.

Jean-François Leroy, mangeårig direktør for Visa Pour L’Image, fikk vite at hans prestisjetunge festival hadde vært punk da Bendiksen sendte en lenke til intervjuet på e-post. Avsløringen etterlot en vond smak i munnen. «Vi hadde kjent Jonas i årevis og stolt på ham», sier Leroy, som sier han er «fanget». Festivalen ber noen ganger fotografer om å se rå, uredigerte bilder, men har ikke spurt Bendiksen, hvis arbeid har vært omtalt tidligere. «Jeg synes Jonas burde ha fortalt meg at det var falskt», sier Leroy, og lar festivalen lage et innslag om å spre og diskutere stuntet og dets implikasjoner.

Andre involverte i Bendiksens prosjekt har varmere følelser. Julian Montague, kunstner og grafisk designer fra Buffalo, New York, så Bendiksen legge ut en lenke til Magnum-intervjuet på Facebook og leste med interesse. Han hadde kjøpt boken tidligere i år, drevet av en interesse for konseptet med falske nyheter og estetikken til den tidligere østblokken. Bendiksens bilder, kornete og med humørfylte lys, hadde virket kunstige, ikke kunstige. Nå følte de seg annerledes, på en måte som forbedret opplevelsen hans i stedet for å forlate ham forrådt. «Det er interessant å se fotografiene på nytt med denne bevisstheten,» sier han. «Jeg beundrer ham som et eksperiment og et kunstverk, og jeg er enig med ham i at han varsler en skummel fremtid.»

Related Videos

Leave a Comment