Home » Spionasje: Virvelvind i Danmark over NSA-saken – politikk

Spionasje: Virvelvind i Danmark over NSA-saken – politikk

by Russell Crowe

Tyskland og Frankrike kritiserte Danmarks engasjement i avlytting av senior europeiske politikere av den amerikanske NSAs hemmelige tjeneste. «Jeg vil gjerne si at det er uakseptabelt mellom allierte. Det er veldig tydelig,» sa Frankrikes president Emmanuel Macron mandag etter drøftelsene i det fransk-tyske ministerrådet. Kansler Angela Merkel sa at hun «bare kunne være enig». Merkel ser imidlertid ingen varig skade i forholdet til Danmark og USA. Hun ble beroliget av den danske regjeringens reaksjon. I denne forbindelse ser hun «et godt grunnlag» for tillitsforhold. Den danske regjeringen hadde tidligere tatt avstand fra denne praksisen med avlytting.

«Kan vi til og med stole på den danske staten? Med dette spørsmålet gjør den store danske avisen Politikk mandag middag på nettsiden deres. Sjokket var til å ta og føle på i Danmark. En debatt som hadde ulmet siden sommeren 2020 om den tvilsomme og muligens ulovlige operasjonen til den danske utenriksetterretningstjenesten Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kom med kraft tilbake på dagsordenen mandag. Og de nye avsløringene har nå gitt den en internasjonal dimensjon som bråker Politikk «Mer enn pinlig» er for den danske stat. Norske parlamentarikere snakket om et «dypt tillitsbrudd» fra sine danske naboer.

Den danske allmennkringkasteren DR, i samarbeid med andre europeiske medier inkludert SZ, NDR og WDR, avslørte tidligere hvordan FE tilsynelatende hjalp den amerikanske NSA med å spionere på høytstående EU-politikere frem til minst 2014. Målobjektene var blant andre kansler Angela Merkel, tidligere utenriksminister og nåværende president Frank-Walter Steinmeier og tidligere kandidat for kansler Peer Steinbrück. FE hadde gitt NSA tilgang til data fra sjøkabler som gikk utenfor den danske kysten. I tillegg skal seniorpolitikere i Sverige, Norge og Frankrike ha blitt spionert på.

Sverige og Norge ber nå Danmark om avklaring og mer informasjon. Den danske forsvarsministeren Trine Bramsen sa i en skriftlig uttalelse til danske medier at hun ikke vil diskutere informasjon fra anonyme kilder, men anser systematisk avlytting av nære allierte som «uakseptabelt».

Ellers hørtes lite fra den danske regjeringen mandag. Partiene som støtter den sosialdemokratiske minoritetsregjeringen har uttalt seg enda mer kritisk. En talsperson for Folkets Socialistparti spurte sint på Twitter om den danske hemmelige tjenesten «bare var USAs utstrakte arm». Og politiker Eva Flyvholm, forsvars- og etterretningsekspert på den rødgrønne enhetslisten, snakket om et «forferdelig nabolag» til Tyskland, Sverige og Norge.

Har tjeneste lenge vært en stat i en stat?

Det er «et stort problem» når «politikerne til våre nærmeste naboer ikke lenger kan stole på Danmark». Den enhetlige listen ber nå om «en enorm unnskyldning til politikerne i våre naboland». Den borgerlige opposisjonen frykter også ettervirkninger: «Selvfølgelig må du kunne spionere på fiendene dine», sa Michael Aastrup Jensen om de liberale: «Men dette er våre venner».

Secret service-ekspert Thomas Wegener Friis ved Syddansk Universitet sa til Ritzau News Agency at FEs samarbeid med NSA var en byttehandel mellom lille Danmark og den hemmelige tjeneste-stormakten USA: World . Tidligere har FE brukt sine evner mot Sovjetunionen eller Warszawapakten, sa Friis, og senere mot «Danmarks nærmeste politiske partner i EU». Til gjengjeld hadde de håpet på informasjon og teknologisk kunnskap fra de amerikanske partnerne.

Noen danske kommentatorer har stilt spørsmål ved om FE for lenge siden hadde blitt en «stat i en stat» – et spørsmål som sist dukket opp i august i fjor: rundt denne tiden hadde de første avsløringene av en pitcher alert tatt ut FE fra sin at tjenesten også ulovlig lagret data om danske statsborgere under datainnsamling. Handlingene til FE, sa Pernille Boye Koch ved Dansk Institutt for Menneskerettigheter, er «sjokkerende» og i stand til å «undergrave» demokratiet. Det har kommet nye oppfordringer til å styrke etterretningsbyrået i Danmark.

Sent i fjor nedsatte regjeringen en tre-dommerkommisjon for å granske 2020-skandalen. Eva Flyvholm, fra enhetslisten, ønsker nå svar på flere spørsmål: Hvilken tilsyn er nå offentlig som fortsatt pågår? Og vil de nye avsløringene være en del av den pågående etterforskningen? «Hva skjer der borte», sa politikeren til avisen Politikk, «er så bunnløs at jeg på dette tidspunktet ikke er overbevist om at den vil bli etterforsket og arrestert.»

Related Videos

Leave a Comment