Home » Elektrisk containerskip «Yara Birkeland»: uten diesel og uten kaptein om bord

Elektrisk containerskip «Yara Birkeland»: uten diesel og uten kaptein om bord

by Edvard Munch

Status: 29.04.2022 14:54

Det bør være starten på en revolusjon innen shipping: I Norge starter verdens første helelektriske containerskip sine testoperasjoner. I fremtiden bør den også styre seg selv.

Av Arne Bartram, ARD Studio Stockholm

Fra utsiden ser det ut som et vanlig stort containerskip. Faktisk er «Yara Birkeland» en revolusjon innen shipping. Hvis alt går bra, skal han kunne frakte gods alene og ubemannet og ikke lenger blåse klimaskadelige gasser i luften. En test for dette starter i dag og forventes å vare i to år.

I mellomtiden er det enorme containerskipet på vei til Sør-Norge. Transportgjødsel for en bedrift. Den ligger 13 kilometer fra Brevik havn til selskapets hovedkontor. I begynnelsen er «Yara Birkeland» fortsatt manuelt styrt. – Skipet er utstyrt med kameraer, innvendig og utvendig, inkludert nattkikkertkamera, forklarer kaptein Thomas Fevang.

«Under drift vil skipet kunne skille mellom ulike objekter i vannet. Objektene oppdages først av radaren, deretter filmer skipet dem og til slutt bestemmer skipet selv hvordan det skal reagere på hindringer for å unngå kollisjoner.»

Norge setter sitt første elektriske containerskip i drift

Christian Blenker, ARD Stockholm, daglig nyhetsbrev kl. 17.00, 29. april 2022

Snart på kontoret i stedet for på åpent hav

Betyr dette også at kapteinsjobben virkelig blir overflødig? Fevang svarer på dette nølende spørsmålet. «Det kan man si. Men man kan også si at stillingsbeskrivelsen min vil endre seg totalt. Så jeg skal ikke lenger være på skipet som kaptein, men jeg skal sitte i land og sørge for at teknologien har alt under kontroll.»

Å jobbe til sjøs kan fort bli en kontorjobb. Stirrer på en skjerm i stedet for bølgene på åpent hav. Men det tar litt tid før kaptein Fevang er klar. «For øyeblikket sjekker jeg fortsatt alt her,» sier han. «Skipet vil da gradvis ta på seg flere og flere oppgaver på egenhånd. Alle automatikk testes nå.»

Dette inkluderer ikke bare skatter. Lasting og lossing av de 120 containerne i havnen bør også være helautomatisk ved slutten av testfasen. «Yara Birkeland» er allerede helt elektrisk. Skipet har 20 batterier om bord og ingen dieselmotor som de vanlige containerskipene.

Pionerrolle for Norge

Norge er ledende innen elektrisk mobilitet på vann. Den største elbilfergen i verden går også her. Det får passasjerene til å føle seg bra. «På en dieselferge hører du alltid støyen fra motorene. På en konvensjonell ferge er det bare mer skittent,» sier en passasjer. «På en elektrisk ferge er det fint å komme om bord og turen er veldig jevn. Dessuten trenger du ikke å bekymre deg for å sette et økologisk fotavtrykk.»

Og en passasjer sier: «Jeg tror det er veldig bra for miljøet at fergene nå også er elektrisk drevne». Denne brukes også mye, kjører mange turer per dag. «Derfor er det flott at den har en elektrisk motor.»

Miljøhensyn spiller selvsagt også en viktig rolle i «Yara Birkeland». Det elektriske containerskipet forventes å spare rundt 40.000 lastebilturer per år, sier kaptein Fevang. «Det vil ta litt tid før det blir brukt over hele verden. Men over korte avstander som her blir batteriet viktigere og viktigere.» Det vil imidlertid ta noen år til før batteriene rekker til å kjøre fra Europa til Amerika. «Batterifremdrift vil ses oftere og oftere i flere lokale skip,» er Fevang sikker. Testfasen av «Yara Birkeland» kan i beste fall være en start på fremtidens ekspedisjoner.

Norge: Verdens første elektriske containerskip innvies

Arne Bartram, ARD Stockholm, 29. april 2022 14:09

Related Videos

Leave a Comment