Home » Eksperter søker etter det angivelige krasjstedet etter at en «spøkelsesaktig» meteor skinner på nattehimmelen

Eksperter søker etter det angivelige krasjstedet etter at en «spøkelsesaktig» meteor skinner på nattehimmelen

by Liv Ullmann

Da en «uvanlig stor meteor» lyste opp Sør-Norge 25. juli, tror eksperter nå at en del av den kan ha truffet jorden, kanskje ikke langt fra hovedstaden Oslo. Ifølge eksperter fra Norwegian Meteor-nettverket skapte meteoren et spektakulært lyd- og lysshow mens det tordnet på himmelen. Fenomenet ble observert så langt nord som til Trondheim og det ble ikke umiddelbart meldt om personskader eller skader.

Ulykken førte til søket etter meteoritter. Et team av eksperter er sendt til området der meteoritten mistenkes å ha landet. Innledende forskning tyder på at romstein kan ha truffet bakken i et skogsområde kalt Finnemarka, omtrent 60 km vest for Oslo. Ifølge BBC var Norwegian Meteor Network, Morten Bilet, blant vitnene og beskrev hendelsen som «skummel» snarere enn farlig. «Dette var sprøtt,» sa han.

Bilet informerte også om at det ennå ikke var funnet noe rusk og la til at, gitt den «utfordrende» posisjonen, kan letingen etter mulige meteoritter ta «omtrent 10 år». Det er verdt å merke seg at en meteor er en rombergart som brenner sterkt etter å ha kommet inn i jordens atmosfære i høy hastighet. Den blir kjent som en meteoritt hvis den overlever sin passasje på bakken.

Meteor kunne ha veid minst 10 kg

Norwegian Meteor Network sa at ildkulen var synlig i minst fem sekunder etter at den dukket opp rundt klokken 01.00 (lokal tid). Nettverket la til at det kjørte rundt 16,3 km/s og var synlig over store deler av Sør-Skandinavia. Et webkamera i Holmestrand sør for Oslo fanget opp et fenomen der et ildkulelignende fall fra himmelen eksploderte i et skarpt blink og lyste opp en marina.

Ifølge BBC følte noen mennesker til og med et sterkere vindkast, og hendelsen forårsaket også en trykkbølge. Det norske Meteor-nettverket analyserte videoen og andre data for å dekode meteorittens opprinnelse og destinasjon. Analyse av meteoren tyder på at den kunne ha veid minst 10 kg. Den norske astronomen Vegard Rekaa sa at selv om den ikke var overraskende stor, var meteoren spesiell fordi så mange mennesker hørte eller så den.

(Bilde: Twitter)

Related Videos

Leave a Comment