Home » Det norske aksjefondet vil neppe reprodusere samme høye avkastning, sier konsernsjefen

Det norske aksjefondet vil neppe reprodusere samme høye avkastning, sier konsernsjefen

by Russell Crowe

Nicolai Tangen, påtroppende administrerende direktør i det norske statsfondet taler under en pressekonferanse i sentralbanken i Oslo, Norge, 28. mai 2020. REUTERS / Gwladys Fouche // File Photo

OSLO, 31. mai (Reuters) – Det norske statsformuesfondet på 1,3 billioner dollar vil neppe tilby samme høye avkastning i løpet av de neste 25 årene, sa administrerende direktør Nicolai Tangen.

Mandag markerte 25-årsjubileet for den norske regjeringens første pengeinnsprøytning til sentralbanken for å bidra til å etablere det som siden har blitt det største slike fondet i verden.

Fondet ble opprettet for å samle statlige inntekter fra norsk olje- og gassproduksjon og forhindre at økonomien overopphetes, og ble senere omgjort til et suverent formuesfond i 1998.

Den har siden hatt en nettoavkastning på 4,42 %, over det langsiktige målet på 4 %, hovedsakelig på grunn av sterk avkastning det siste tiåret.

Men det vil neppe fortsette, sa Tangen til Reuters.

«Vi har nå rekordrenter og rekordhøye aksjemarkeder. Med rekordrenter vil de neppe falle ytterligere,» sa Tangen og la til at forholdet mellom risiko og avkastning nå var annerledes, både for obligasjoner og aksjer.

«Så det er ekstremt usannsynlig at noen form for gjentakelse fra de siste 25 årene vil skje igjen,» la han til.

Da det først ble et suverent fond, investerte det bare i statsobligasjoner, med selskapsobligasjoner, aksjer og eiendommer lagt til senere. I fjor ble fondet klarert til å ta direkte eierandeler i fornybarprosjekter. å vite mer

Redigering av Alexander Smith

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment