Home » Colombiansk regjering og ELN geriljafredsprogram

Colombiansk regjering og ELN geriljafredsprogram

by Russell Crowe

Den colombianske regjeringen og den venstreorienterte ELN-geriljaen ble enige om en sekspunktsplan for fredssamtalene deres under samtalene i Mexico by. De to delegasjonene signerte agendaen på slutten av andre runde med samtaler fredag. Samfunnet bør derfor være mer involvert i fredsinnsatsen, sa Colombias visepresident Francia Márquez til journalister. Neste runde er ventet å finne sted på Cuba i april.

Etter nesten 60 år med konflikt er de første skrittene mot en bilateral våpenhvile tatt, sa National Liberation Army (ELN) sjefforhandler Pablo Beltrán. Avtalen gir garantier for det politiske engasjementet til geriljaen. Den marxistisk-leninistiske ELN har rundt 5000 krigere. De seks punktene på agendaen er: samfunnsdeltakelse, demokrati, transformasjoner for fred, ofring, slutt på konflikt og implementering.

52 år med borgerkrig

President Gustavo Petros nye venstreregjering og ELN gjenopptok fredssamtalene i Venezuelas hovedstad Caracas i november etter fire års pause. Brasil, Cuba, Venezuela, Mexico, Chile og Norge deltar i fredsprosessen som garantister. Den katolske kirke og representantene for FN er faste følgesvenner. Tyskland, Spania, Sverige og Sveits støtter også prosessen.


I 52 år led Colombia av en borgerkrig mellom venstreorienterte opprørere, høyreorienterte paramilitære og militæret. 220 000 mennesker mistet livet og millioner ble fordrevet. Selv om sikkerhetssituasjonen ble bedre etter fredsavtalen i 2016 mellom regjeringen og den største opprørsgruppen FARC, er deler av det søramerikanske landet fortsatt kontrollert av illegale grupper.

Related Videos

Leave a Comment