Home » Åpning av Norsk minnesmerke over Utøyas ofre

Åpning av Norsk minnesmerke over Utøyas ofre

by Edvard Munch

Det nasjonale minnesmerket over de 77 ofrene for terrorangrepene 22. juli 2011 ble innviet ved fergeterminalen til Utøya i Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre sa under seremonien lørdag at han håpet minnesmerket ville hjelpe fremtidige generasjoner å lære av denne mørke historien.

Ligger omtrent 30 kilometer nordvest for Oslo, består minnesmerket av 77 bronsesøyler – en for hvert dødsfall. Fergen går fra kaien til Utøya, der høyreekstreme terroristen Anders Behring Breivik drepte 69 mennesker, for det meste unge mennesker, for snart elleve år siden. Han hadde allerede detonert en bombe i regjeringsdistriktet i Oslo og drept åtte mennesker.

I tillegg til overlevende, etterlatte og hjelpere, deltok også kronprins Haakon av Norge på åpningen. «Jeg tenker på deg nesten hver dag, spesielt på en dag som i dag,» sa Støre til overlevende og etterlatte, og la til: «Vi kan ikke forestille oss smerten du føler.» Seremonien ble avsluttet med opplesning av navnene på ofrene, ett minutts stillhet og en trompetsolo. Deretter ble det lagt roser på stedet.

Åpningen markerer slutten på en årelang strid om byggingen av det nasjonale minnesmerket, som skulle stå ferdig på tiårsdagen for angrepene i fjor sommer. Spesielt var den nøyaktige plasseringen omstridt. Til og med en original plan om å skjære oss opp en avsats overfor Utøya hadde skapt harme og mislyktes på grunn av protester.

Da regjeringen sommeren 2017 endelig vedtok å bygge tomta på kaia, utløste det igjen blandede følelser blant lokalbefolkningen. Noen av dem hadde vært involvert i å redde skadde og sjokkerte ungdommer. En rekke naboer klaget fordi de fryktet at gamle sår kunne bli gjenåpnet. En domstol ga endelig klarsignal for bygging tidlig i 2021.

Related Videos

Leave a Comment