Home » Troupe Wagner: Söldner flykter til Norge. Hva har han å si

Troupe Wagner: Söldner flykter til Norge. Hva har han å si

by Ashley Olsen

Andrei Medvedev kjempet i rekken av Wagnerske leiesoldater i Ukraina i fire måneder. Og kunnskapen hans gjør ham farlig for Putins private hær. Nå har han klart å rømme til Norge, mens Jevgenij Prigozjin jakter på ham i Russland.

Sist torsdag kveld klarte en tidligere sjef for 1. divisjon av 4. tropp i 7. overfallsdivisjon av Wagners såkalte leiesoldattropper å forlate Russland og flykte til Norge. Andrei Medvedev rapporterte om sin eventyrlige flukt i et intervju med rettsvernorganisasjonen Gulagu.net (Nei til Gulag). Nær russisk Grensebyen Nikel han krysset den russisk-norske grensen ved den islagte Pasvikelva. En hvit badekåpe hjalp ham ikke bare med å komme seg gjennom piggtråden, men unngikk også å forfølge russiske grensevakter, sa han.

Medvedev befinner seg nå på et migrasjonssenter i Oslo og håper å få politisk asyl. Det er hans innsidekunnskap som gjør ham interessant for både europeisk rettshåndhevelse og hemmelige tjenester. Samtidig er kunnskapen hans grunnen til at han måtte flykte fra Russland.

«Jeg blir forfulgt av min tidligere arbeidsgiver», sier han i sin første intervju fra Oslo. Dette er Wagner-leiesoldatgruppen. «Jeg ble truet med å bli skutt eller med samme skjebne som Nushin, som ble drept med en hammer.» Wagnerske leiesoldat Jevgenij Nushin ble henrettet for kamera i november for å ha overgitt seg til ukrainske styrker. Før han flyktet, var Nushin medlem av avdelingen kommandert av Medvedev. «Jeg er redd for å dø i smerte,» sier Medvedev nå.

Utspillet fra Wagner-troppen

Medvedev dukket først opp offentlig i november i fjor. På det tidspunktet kontaktet han Gulagu.net-aktivister, som hovedsakelig er dedikert til å bekjempe korrupsjon og tortur i russiske fengsler. «I krigstid har leiesoldater ingen for- og etternavn, de kjenner hverandre bare ved kampnavn,» rapporterte Gulagu.net-grunnlegger Vladimir Ossechkin den gang fra samtalene sine med Medvedev. 26-åringen kjempet i krigen som Dzhoga. Men så bestemte han seg for å bryte regimet for taushet og lydighet.

I en kort video forklarte Medvedev at han signerte en fire måneders kontrakt med Wagnertroppen 6. juli 2022. Da kontrakten gikk ut ønsket han å forlate den antatt private leiesoldatgruppen. Men så måtte han få vite at ledelsen hadde forlenget kontrakten hans uten hans samtykke – først i seks måneder, deretter i åtte måneder.

«Inngang koster en rubel, utgang koster livet»

Da var imidlertid Medvedev ikke lenger klar til å kjempe for Wagners lag. Videoen viser ham gå demonstrativt til det nye leiesoldatens hovedkvarter i St. Petersburg og overrekke merket sitt til den overraskede vakten. «Alt godt», ønsker Medvedev ham og går.

Søket etter Medvedev begynte dagen etter. Lederen for Wagner-troppen, Yevgeny Prigozhin, ble umiddelbart hjulpet av innenriksdepartementet i St. Petersburg og Leningrad-regionen, den føderale sikkerhetstjenesten og kriminalpolitiet, rapporterte Gulagu.net. «Men som ofte er tilfellet med mafiaen: å gå inn koster en rubel, å gå ut koster livet ditt», Gulagu.net-sjef Ossechkin kommenterte situasjonen den gang.

I mellomtiden gikk Andrei Medvedev i skjul. Det store smellet fulgte i midten av desember. Gulagu.net har publisert et lengre intervju med Wagners tidligere sjef – og han bekrefter det som lenge har vært mistenkt: Wagners tropp sådde ikke bare terror. Terror hersker også i leiesoldatenes rekker. Han kjenner til minst ti henrettelser, sa Medvedev. Han så det med egne øyne.

Henrettelser er utformet for å sikre disiplin

Med rekrutteringen av fanger til russiske fengsler i fjor sommer begynte også henrettelsene av innsigere og desertører. Fangene ble lokket inn i Wagner-troppen med løfte om penger og benådning om seks måneder. For å demonstrere for dem hva som skjer ved desertering, tok leiesoldatledelsen til drastiske tiltak.

«Jeg var vitne til mange av disse øyeblikkene, henrettelser av straffedømte. De ble ført forbi andre fanger og offentlig henrettet i den hensikt å skremme,» rapporterte Medvedev.

En spesialenhet fra Wagner Troop Security Service er ansvarlig for henrettelsene. «Mjod» var kampnavnet hans, på tysk honning. Medvedev mener denne spesielle gruppen bør bestå av pensjonerte eller aktive FSB-ansatte. Han konkluderer det fra observasjonen at de klarte å krysse den russiske grensen uten å bli sjekket. Wagners faste tropper ville ha unngått kontakt med denne spesielle gruppen. Hver kontakt ble ansett som et «dårlig tegn».

Henrettet og falt begravet

Likene til de henrettede ble gravlagt på stedet. Medvedev er sikker på at de vil bli oppført som savnet, slik at de sørgende slipper å betale de lovede pengene. Den samme skjebnen rammer ofte krigere som dør ved fronten.

Medvedev fortalte det russiske etterforskningsstedet The Insider at han var i besittelse av en video som viser henrettelsen av Wagner-leiesoldater i den øst-ukrainske byen Alchevsk. På tidspunktet for intervjuet var Medvedev fortsatt på frifot. Hvis noe skjer med ham, vil videoen bli sluppet, lovet han den gang.

Også henrettet ukrainske fanger

Medlemmer av Mjod-enheten henrettet imidlertid ikke bare de som nektet å gjøre det, men også ukrainske fanger, sa Medvedev. Den tidligere leiesoldaten minnet om skjebnen til fire ukrainske soldater som ble tatt til fange under angrepet på Bakhmut. «Gutta overga seg, de utgjorde faktisk ingen trussel. (…) Vi overleverte dem til troppsjefen. De ble avhørt, men hadde ingen informasjon. Så kom Mjod-gruppen. ble funnet i nærheten av landsbyen Klinowoe avfyrte.» Landsbyen ligger omtrent seks kilometer fra Bakhmut.

I sitt første intervju etter å ha flyktet til Norge sa Medvedev at han håpet vitnesbyrdet hans ville spille en nøkkelrolle i Wagner-teamets etterforskning. «Jeg håper virkelig at rapportene mine vil hjelpe mange mødre, søstre, brødre, barn til å finne sine kjære,» sa han til Gulagu.net. «Kanskje vil det være mulig å ta en slags hevn på Wagner-troppen for dødsfallet til sine kjære.»

Yevgeny Prigozhin tildeler Medvedev et norsk pass

I mellomtiden bekreftet Yevgeny Prigozhin selv at Medvedev tjenestegjorde i troppene hans. Sjefen for leiesoldatene rapporterte gjennom sin pressetjeneste: «Ja, faktisk, Andrei Medvedev jobbet i den norske bataljonen til den private leiesoldatgruppen Wagner, som heter Nidhogg fordi han hadde norsk statsborgerskap. Han burde bli tiltalt for forsøk på overgrep mot fanger.» hevder Prigozhin. «Vær forsiktig, han er veldig farlig.»

Medvedevs advokat, Brynyulf Risnes, sa til NRK: «Så vidt jeg vet har han ikke norsk statsborgerskap eller noen tidligere tilknytning til Norge. Det høres ut som en merkelig forklaring.»

Foreldreløs fra Tomsk

Faktisk er Medvedev fra Tomsk-regionen. Mannen tilbrakte barndommen på et barnehjem. Moren hans døde og han møtte aldri faren. Etter sin militærtjeneste i den russiske hæren signerte han en kontrakt og «deltok sannsynligvis i noen aksjoner i Donbass» i 2014-2015, Vladimir Osechkin, lederen av Gulagu.net, sa mandag.

Etter tjenesten hans «landet Medvedev i fengsel» og var i en av bosetningene i Tomsk-regionen til minst 2018. Hans fengsling ville rettferdiggjøre klager den unge mannen hadde sendt inn mot Federal Penitentiary Service, et føderalt rettshåndhevelsesbyrå som overvåker og kontrollerer interneringsanlegg. Etter løslatelsen deltok han også i stevner mot «slavearbeidsforhold i koloniene».

Medvedev er desto mer forundret over forholdene i det norske migrasjonssenteret: «Jeg sa allerede til etterforskeren: «Kanskje du virkelig kan innføre slike forhold i Russland!» Det henger en plasma-TV over sengen på rommet mitt. Jeg har en dusj, et toalett, et kjøleskap,» begeistrer den tidligere foreldreløse vantro.

Related Videos

Leave a Comment