Home » Toyota bZ4X – ny elbil med en rekkevidde på over 45 mil

Toyota bZ4X – ny elbil med en rekkevidde på over 45 mil

by Russell Crowe

Toyota er en pioner innen elektrifiserte biler. Hybrid Prius kom allerede i 1997 og selv i dag er de fleste av merkets modeller hybridisert på samme måte som første generasjon Prius.
Samme år som Prius faktisk lanserte Toyotas første elbil: RAV4 EV. Rett og slett fra den tiden RAV4 men med elmotor og batterier i stedet for bensinmotorer. Modellen kan imidlertid sees på som et eksperiment som har blitt solgt i et svært begrenset opplag i USA i noen år. RAV4 EV kom tilbake i ny utgave i 2012 og ble solgt i drøyt to tusen eksemplarer i USA frem til stenging høsten 2014.

Siden den gang har Toyota ikke eksperimentert med elbiler på samme måte, men har fokusert på hybridsiden og hydrogendrevne brenselcellebiler, mye fordi Toyota tidligere mente at batteriteknologien ikke var moden nok. I 2014 ble brenselcellebilen presentert Mirai som oss veiledet og testet test i 2015.
Den mindre spesielle bilen ble nylig introdusert i ny årgang som gjør den mer tradisjonell i utseende, men fortsatt med interessant teknologi under skallet. Ett år siden vi testet den eksklusivt for dere lesere.

Toyotas første store investering i plug-in hybrid så dagens lys på senhøsten 2019, da Plug-in hybrid RAV4 ble avduket på Los Angeles Motor Show. På det svenske markedet plug-in hybrid ble tilgjengelig i 2020, deretter under navnet Toyota RAV4 Laddhybrid.
Det skal legges til at Toyota var betydelig foran det i plug-in hybrid-gjennombruddet. Allerede i 2010 ble den lansert Prius hybrid plug-in limited edition, den brede markedslanseringen fant sted i slutten av 2012. Plug-in hybrid-versjonen av Prius ble ingen kjempesuksess, men den kom likevel i ny versjon i forbindelse med fjerde generasjon Prius. For et par år siden ble den fjernet fra det svenske markedet.

Men nå er det igjen fokus på rene elbiler. Toyota avduker i dag den første elbilen beregnet for større serieproduksjon. Vi fikk se modellen som en konseptbil i vår, derav under navnet bZ4X konsept.
bZ4X-navnet beholdes for produksjonsmodellen. «BZ» står for «beyond Zero» og skal bevise at dette ikke bare er en nullutslippsbil. Da konseptbilen ble avduket for et halvt år siden, sa Toyota at «over null» burde «komme miljøet, individet og samfunnet som helhet til gode».
bZ er også et nytt merke i Toyotas portefølje. Andre elektriske bZ-modeller følger.

1 av 2
Foto: Toyota

2 av 2
Foto: Toyota

Ny plate

Toyota bZ4X er basert på e-TNGA-plattformen som vil bli brukt til de fleste andre elektriske modellene, nevnt ovenfor seks. Plattformen er utviklet sammen med Subaru som har sin egen versjon, deretter under navnet e-Subaru Global Platform (e-SGP).
Plattformen beskrives som optimert for lavt tyngdepunkt og ideell vektfordeling, samt høy vridningsstivhet for å gi gode kjøreegenskaper, men sikkerhet og gode innvendige plasser var også prioritert.

Skjære

Toyota tilbyr ingen mål i pressematerialet sitt, men de nevner noen tall i forhold til hvor stor RAV4 er. La oss i stedet se på dimensjonene til konseptbilen, som skal være stort sett identiske med produksjonsbilen. Akselavstanden er 285,0 cm, 16 cm lengre enn RAV4. Den totale lengden er 469,0 centimeter, ni centimeter lengre enn RAV4. Den sies å være 8,5 cm lavere enn RAV4, som i så fall betyr at bZ4X er 160,0 cm høy, noe som igjen betyr at produksjonsbilen er fem centimeter lavere enn konseptbilen.

Toyota hevder også at bagasjerommet er på 452 liter. Den er betydelig mindre enn de 580 literne som Hybrid RAV4 verter og enda mindre enn RAV4 Laddhybrid 520 liter.

452 liter opp til høyden på personvernskjermen.
Foto: Toyota

Batteri

Den væskekjølte batteripakken er plassert rett under gulvet og har i dette tilfellet en kapasitet på 71,4 kWh (kilowatttime) som ifølge foreløpige data skal være nok til mer enn 45 mils kjøring mellom ladinger og den andre. De nøyaktige WLTP-numrene vil bli bestemt på et senere tidspunkt.
Toyota beskriver at et effektivt varmesystem skal gi bZ4X batteriytelse som opprettholdes selv under negative grader.
Med omtrent en halvtimes hurtig DC-lading på 150 kW (kilowatt) sies det å være oppnådd 80 % av batteriets energilagringskapasitet. Den innebygde laderen som tilbys på det svenske markedet, for «saksom lading» (tre-fase AC), kan klare 11 kW.

Toyota jobber hardt for batterilevetid. Deres beregninger viser at i ti år, eller 24 000 miles med kjøring, vil omtrent 90 % av den opprinnelige batterikapasiteten gjenstå.

Solceller på taket

Valgfrie solcelletak til Toyota bZ4X. Energien taket konverterer og mater inn i batteriet kan gi opptil 180 mils kjøring per år. Det er imidlertid uklart om Toyota fikk figuren under California-solen eller i det grå Sverige.

1 av 3
Foto: Toyota

2 av 3
Foto: Toyota

3 av 3
Foto: Toyota

Elektriske motorer i to versjoner

bZ4X presenteres i to versjoner. Innstegsalternativet har en elektrisk motor på 150 kW (204 hk) og 265 Nm som driver forhjulene og tillater akselerasjon fra stillestående til 100 km/t på 8,4 sekunder.
Det andre alternativet involverer to 80 kW elektriske motorer med til sammen 160 kW (217,5 hk) og 336 Nm. Akselerasjonskapasiteten er bedre med denne versjonen av firehjulsdriftsmodellen ettersom 100 km/t nås etter 7, 7 sekunder. Modellversjonen har også spesielle kjøremoduser for kjøring i dyp snø og dyp snø, søle og dyp søle, samt den tøffeste terrengkjøringen.
Maksimal hastighet for begge versjoner av modellen er begrenset til 160 km/t.

Som mange andre elektriske og plug-in hybridbiler kan bZ4X kjøres med såkalt «single pedal drive», noe som betyr at mye av kjøringen kan gjøres med bare gasspedalen. Trykk på gasspedalen, slipp den for retardasjon og energigjenvinning. Teknologien erstatter selvsagt ikke behovet for bremsepedal, føreren må bremse riktig, det er fortsatt venstre pedal som gjelder.

1 av 3
Foto: Toyota

2 av 3
Foto: Toyota

3 av 3
Foto: Toyota

Ratt i to utførelser

Som vi ser på bildene har Toyota bZ4X både et rundt ratt og et «kuttet» ratt, akkurat som det Tesla har nå for Model S og Model X.
Det runde rattet tilbyr tradisjonell mekanisk styring mens det andre, kalt One Motion Grip, er såkalt steer-by-wire. Dette betyr null mekanisk kobling mellom ratt og hjul uten at all overføring skjer elektronisk. One Motion Grip, som med kun 150 graders rattrotasjon når hele styreområdet, lanseres på et senere tidspunkt, med andre ord ikke i forbindelse med den første lanseringen av bZ4X.

1 av 2
Foto: Toyota

2 av 2
Foto: Toyota

Sikkerhet og OTA

bZ4X er utstyrt med tredje generasjons Toyota Safety Sense-pakke med alt som er involvert i førerassistentsystemene. Blant annet er radar- og kamerasystemene forbedret med økt rekkevidde.
Uten å gå i detalj, sier Toyota at modellen vil ha et nytt infotainmentsystem klart for OTA-oppdateringer, også kalt ekstern programvareoverføring.

Først og lansering

2. desember er det Europapremiere for bZ4X, mens ordrebøkene åpner kort tid etter, 15. desember. Når modellen skal rulles ut til kundene er uklart, i 2022, muligens til sent på våren. Ingen pris er annonsert ennå.

Related Videos

Leave a Comment