Home » Tørke og frost gjør kaffe dyrere

Tørke og frost gjør kaffe dyrere

by Russell Crowe

Prisen på rå kaffe har steget kraftig de siste månedene og er nå på det høyeste nivået på ni år, ifølge data fra International Coffee Organization.

Men det er ikke bare tilbud og etterspørsel etter de ettertraktede bønnene som påvirker prisen. Det er flere grunner, ifølge Anders Thorén, til å steke Löfbergs kaffe.

– Flere parametere bestemmer prisen på kaffe. Den ene er prisen på rå kaffe, en annen er de høyere fraktkostnadene som har oppstått som følge av pandemien. Og når det gjelder Sverige, er det en annen parameter i form av kronekursen, som også er partisk i feil retning, sier han.

Ekstremt klima i Brasil

Avgjørende for den nåværende prisstigningen er imidlertid ekstremværet som traff verdens største kaffeproduserende land, Brasil, tidligere i år, ifølge Anders Thorén.

– Brasil ble først rammet av tørke og deretter av frost. Dette har ført til ødeleggelse av mye av avlingen for mange av landets kaffebønder, som nå er i en utrolig vanskelig situasjon, sier han.

Omtrent 40 prosent av de mer enn to milliarder koppene kaffe som drikkes over hele verden hver dag er laget av bønner som dyrkes i landet, og det ekstreme klimaet har også påvirket store kaffeplantasjer i staten Minas Gerais, der 70 prosent av de brasilianske arabicabønnene er produsert.

«Det er viktig å se på helheten»

Stigende råkaffe -priser vil sikkert føre til høyere priser for forbrukerne, men på sikt kan det føre til positive effekter for alle kaffedrikkere rundt om i verden, ifølge Anders Thorén.

– Hvis prisen på kaffe i butikker øker med ti kroner per kilo, betyr det at du som forbruker kan betale mellom 6 og 7 timer mer per kopp, og de fleste har sannsynligvis råd til det, sier de og fortsetter:

– Utfordringen er å sikre at tilgangen på kaffe er stabil og bærekraftig, og når prisen på kaffe stiger, går det opp til kaffebønderne. Hvis de blir bedre betalt, kan de utvikle virksomheten og forberede seg på fremtiden, samtidig som de sørger for god kaffe.

I dag koster vanlig brygget kaffe rundt 80-90 SEK per kilo i en butikk, med store variasjoner.

Fakta: de største kaffelandene i verden

Langt det meste av kaffen er produsert i Sør -Amerika. Her er topplisten over landene som produserer mest kaffe (dataene er antallet 60 kg poser kaffe som landet produserer i sesongen 2018/2019):

Brasil – 63 millioner

Vietnam – 31 millioner

Colombia – 14 millioner

Indonesia – 9 millioner

5. Etiopia – 8 millioner.

Finner drikker mest kaffe i verden, etterfulgt av svensker som drikker i gjennomsnitt 3,2 kopper om dagen.

Coffea Arabica er den vanligste typen kaffe og antas å gi kaffe av bedre kvalitet med mindre bitterhet.

Kilde: International Coffee Organization

Related Videos

Leave a Comment