Home » Erdogan beordrer fjerning av 10 ambassadører, inkludert USAs utsending | Nyheter, sport, arbeid

Erdogan beordrer fjerning av 10 ambassadører, inkludert USAs utsending | Nyheter, sport, arbeid

by Russell Crowe

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ser opp under en felles pressekonferanse med Tysklands forbundskansler Angela Merkel etter møtet i Huber Villa presidentpalass i Istanbul, Tyrkia lørdag 16. oktober 2021. Lederne diskuterte også Ankaras forhold til Tyskland og EU. som regionale spørsmål, inkludert Syria og Afghanistan. (Foto AP / Francisco Seco)

ISTANBUL (AP) – Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at han hadde beordret 10 utenlandske ambassadører som ba om løslatelse av en fengslet filantrop som erklæres persona non grata.

Sendelser, inkludert representanter fra USA, Frankrike og Tyskland i Ankara, offentliggjorde en uttalelse tidligere denne uken der de ba om en løsning på saken om Osman Kavala, en forretningsmann og filantrop satt i fengsel siden 2017 til tross for at han ikke ble dømt for en forbrytelse.

Erdogan beskrev utsagnet som «frekkhet», og sa at han beordret ambassadørene til å bli erklært uønsket.

«Jeg ga instruksjoner til vår utenriksminister og sa «Du vil umiddelbart håndtere persona non grata -erklæringen til disse 10 ambassadørene,» «sa Erdogan under en demonstrasjon i den vestlige byen Eskisehir.

Han la til: «De vil kjenne igjen, forstå og kjenne Tyrkia. Den dagen de ikke kjenner eller forstår Tyrkia, drar de ”.

Diplomatene, som også inkluderer ambassadører fra Nederland, Canada, Danmark, Sverige, Finland, Norge og New Zealand, ble innkalt til Farnesina tirsdag.

En persona non grata -uttalelse mot en diplomat betyr vanligvis at det er forbudt for en person å bo i vertslandet.

Kavala, 64, ble i fjor frikjent for anklager knyttet til protester mot regjeringen landsdekkende i 2013, men dommen ble opphevet og kombinert med anklager knyttet til et kuppforsøk i 2016.

Internasjonale observatører og menneskerettighetsgrupper har gjentatte ganger oppfordret til løslatelse av Kavala og den kurdiske politikeren Selahattin Demirtas, som har blitt fengslet siden 2016. De sier at deres forvaring er basert på politiske hensyn. Ankara benekter påstandene og insisterer på uavhengigheten til de tyrkiske domstolene.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ba om frigivelse av Kavala i 2019 og sa at fengslingen hans gjorde at han ble taus og ikke ble støttet av bevis på en forbrytelse. Europarådet sier at det vil starte Tyrkias overtredelsesprosedyre på nytt i slutten av november hvis Kavala ikke blir løslatt.

Den nåværende amerikanske ambassadøren, David Satterfield, ble utnevnt i 2019. Utnevnelsen av hans erstatter, Jeff Flake, ble godkjent tirsdag av senatets utenrikskommisjon.

Dagens siste nyheter og mer i innboksen din

Related Videos

Leave a Comment