Home » Tog kanselleringer etter mistanke om brannstiftelse | tagesschau.de

Tog kanselleringer etter mistanke om brannstiftelse | tagesschau.de

by Siv Jensen

Til: 8. september 2023 kl. 16.57

Mange langdistansetog mellom Hamburg og Berlin kan for tiden ikke kjøre. Passasjerer bør forvente forsinkelser til lørdag. Årsaken er skader etter en antatt brannstiftelse. Politiet antar et politisk motiv.

Foreløpig er mange langdistansetog mellom Hamburg og Berlin kansellert på grunn av en mistenkt brannstiftelse. Dette ble annonsert av Deutsche Bahn (DB). Det kan leses i passasjerinformasjonen: «ICE/IC/EC-tog Hamburg – Berlin – Erfurt – Sør-Tyskland er kansellert mellom Hamburg og Berlin.» Informasjon om DBs online rutetabell viser at rundt to tredjedeler av ICE-forbindelsene mellom Hamburg og Berlin er berørt.

Forsinkelser opptil 60 minutter

Alternativt refererte jernbanen til ICE-tog, som kjører hver time mellom Hamburg og Berlin via en omdirigert rute. Som et resultat kan det forventes forsinkelser på mellom 30 og 60 minutter. Ifølge Deutsche Bahn-anslag vil langdistansetrafikken mellom Hamburg og Berlin trolig bli avbrutt frem til lørdag.

I følge nettinformasjon rammet skaden også ICE- og IC-tog på ruten Hamburg, Rostock og Stralsund (eller mot det baltiske feriestedet Binz). Også her er togene innstilt. Ifølge Deutsche Bahn vil også lokale transportforbindelser bli berørt. «En del av langdistansetogene blir omdirigert via Uelzen eller kanselleres,» rapporterte jernbanen.

Branner i kabelkanaler: trolig politisk motiv

En talsmann for Hamburg brannvesen sa at det brøt ut branner i kabelsjakter fra Deutsche Bahn natt mellom torsdag og fredag. Tilførselsledninger for signal- og kommunikasjonsteknologi ble berørt. En talsperson for jernbanen bekreftet også dette.

Politiet sa at de for øyeblikket antar et politisk motiv og bevisst brannstiftelse. Ifølge rapporter rapporterte en lokfører om den første brannen klokken 02.40 – ytterligere to brannmeldinger kom inn klokken 03.40. Politiets statssikkerhet ved Statens kriminalpolitikontor i Hamburg har åpnet etterforskning av den forsettlige brannstiftelsen og etterlyser vitner.

Presumptiv Bekjennelsesbrev spratt ut

I mellomtiden ble et påstått ansvarsbrev publisert på den venstreorienterte plattformen «Indymedia». Han sier: «Natt til 7. september saboterte vi arteriene til den kapitalistiske infrastrukturen i Hamburg.» Det heter også at noen få liter bensin i skinnekablene skal «føre til svikt eller langsiktige restriksjoner i transport av råvarer som anskaffes for eksempel i løpet av nykolonial utnyttelse og landødeleggende utvinningsvirksomhet». .»

Brevet viser derfor i hovedsak til godstransport. Loven bør derfor gjelde strekninger av strekningen «som ikke benyttes til persontransport». Det er uklart om brevet faktisk er publisert av gjerningsmannen eller gjerningsmennene.

Ved avhør svarte Hamburg-politiet: «Vi er kjent med tilståelsesbrevet og vil åpenbart bli inkludert i etterforskningen, eller er allerede en del av den».

Wissing: «Form for terrorisme»

Som svar ba den føderale transportministeren Volker Wissing om konsekvent handling fra rettsstaten. – Angrep av denne typen er en form for terrorisme, sa Wissing til nyhetsbyrået dpa. «Vi kan bare si at vi er heldige at ingen ble fysisk skadet.» Slike angrep har ikke bare gjort det vanskelig for folk å reise, men har også gjort det vanskelig å trygt levere noen viktige varer.

«Den sosiale konsensus må være å forby all vold og ekstremisme,» sa Wissing. – Dessverre har blant annet klimaekstremisters handlinger senket hemningsterskelen for trafikkinngrep ytterligere. Men vi må ikke bli følelsesløse for alvorlige og farlige handlinger der folk setter seg selv og andre i fare, sa FDP-politikeren.

Sikkerhetssjef av jernbanen fordømmer det påståtte angrepet

Deutsche Bahns sikkerhetssjef Hans-Hilmar Rischke fordømte det påståtte angrepet på Hamburgs infrastruktur «på det sterkeste», kunngjorde han. Han sa at Deutsche Bahn var i nær kontakt med sikkerhetsmyndighetene og håpet søket ville lykkes raskt.

Folk som ønsker å reise med oss, med et av de mest klimavennlige transportmidlene, blir alvorlig rammet av kanselleringer og forsinkelser av tog og når ikke frem til bestemmelsesstedet.

Det har vært angrep på jernbaneanlegg tidligere

Politisk motiverte angrep på jernbanekabelsjakter har skjedd tidligere. I oktober i fjor gikk sabotasje rettet mot S-Bahn. I september 2018 ble titusenvis av reisende berørt av et angrep på kabelkanaler på jernbanelinjen mellom Düsseldorf og Duisburg. Og i februar 2016 ble det oppdaget et brannstiftende apparat i en kabelkanal på ICE-linjen mellom Berlin og Hannover. Denne ble imidlertid ikke slått på.

Jernbaneekspert for gjerder rundt jernbanelinjer

Med tanke på påstått brannstiftelse og lignende sabotasjehandlinger tidligere, har jernbaneekspert Markus Hecht fra TU Berlin tatt til orde for å inngjerde mange flere jernbanelinjer. Han nevnte Storbritannia og Norge som modeller: mange veier her er allerede inngjerdet. Ifølge Hecht vil dette øke driftsstabiliteten til jernbanen. Hecht sa også at han hadde lange diskusjoner med DB om dette temaet.

Hecht påpekte også at det de fleste steder ikke er redundans i signalkablene, så hvis en kabel er skadet, er det ingen andre som driften kan fortsette gjennom. «Hvis kablene er skadet, vil dette definitivt føre til en funksjonsfeil,» sier Hecht. Samlet sett kan han ikke se at noe har endret seg på området jernbanesikkerhet de siste årene.

På ettermiddagen svarte jernbanen på kritikken av inngjerding av jernbaneanlegg og avviste forespørselen. En talsperson sa at det ville være «nesten umulig å gjerde av hele veinettet». Med et nettverk på 34 000 kilometer, ville et slikt gjerde måtte gå «nesten halvannen gang rundt om i verden». Videre skal denne barrieren alltid gi redningsmenn og vedlikeholdspersonell fri tilgang til jernbanenettet.

Jernbanetrafikken i München er lammet i timevis

Allerede i går En skadet luftledning lammet jernbanetrafikken ved München sentralstasjon i timevis. De første sporene kan først gjenåpnes om kvelden. Ifølge politiet har sjåføren av en gravemaskin revet en luftledning under anleggsarbeid ved en S-Bahn holdeplass.

Related Videos

Leave a Comment