Home » Taliban-leder dukket først opp offentlig | Fri presse

Taliban-leder dukket først opp offentlig | Fri presse

by Russell Crowe

Kabul (AP) – Den høyeste Taliban-lederen Haibatullah Achundsada vil vises offentlig for første gang i Afghanistan i løpet av helgen, ifølge islamistiske militanter.

To talspersoner for Taliban fortalte det tyske nyhetsbyrået at de hadde holdt en kort tale på en koranskole i den sørlige Kandahar-provinsen. I begynnelsen var det ingen bilder eller videoer av Taliban-lederens opptreden, som observatører har ansett som savnet i årevis.

Tilhengere av islamistiske militante delte på sosiale medier et ti-minutters lydklipp som sies å komme fra Achundsadas opptreden lørdag kveld, som bekreftet av dpa, regjeringens visetalsmann Inamullah Habibi Samangani og lederen for informasjon og Taliban-kultur i Kandahar, Hafiz Saidullah. Lydkvaliteten på opptaket som tilskrives Achundsada er svært dårlig. Det handler kun om religiøse spørsmål, ikke politisk innhold. Slik leses versene i Koranen og folk inviteres til å be for Taliban-krigerne og deres ledelse.

Taliban-lederen Achundsada bærer tittelen «leder av troende». Siden hans forgjenger Mullah Mansur ble drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan i 2016, har Achundsada tatt de endelige avgjørelsene om politiske, religiøse og militære anliggender for Taliban.

Tidligere spekulasjoner om hans død

Achundsada, som regnes som en religiøs ekstremist, tilhører grunnleggeren av bevegelsen. Han skal nå være rundt 60 år gammel. Det faktum at han ikke dukket opp offentlig selv etter at Taliban kom til makten i Afghanistan i august førte til spekulasjoner om hans død. Det var først i midten av oktober at media rapporterte at han ble drept i et angrep i nabolandet Pakistan i fjor. Det ble også rapportert at han hadde dødd etter å ha blitt smittet av koronaviruset.

Achundsada skal ha returnert til sin hjemlige provins Kandahar etter at Taliban kom til makten. I slutten av august ledet han et møte i Talibans styre, hvor alle politiske diskusjoner holdes. Styringsrådet hadde opprinnelig ti medlemmer under Mullah Omar. I dag sies det å ha vokst til rundt 30 eller flere medlemmer hvis autoritet også er religiøst legitimert.

De islamistiske Taliban-militantene hadde tatt over store deler av Afghanistan etter at NATOs internasjonale tropper begynte å trekke seg tilbake. 15. august gikk de inn i hovedstaden Kabul uten kamp og har regjert siden. Hæren og politiet falt fra hverandre og representantene for den forrige regjeringen flyktet. Islamister står overfor en rekke problemer, som å sikre sikkerheten i landet. Afghanistan står også overfor en humanitær krise og, ifølge FN, en mulig økonomisk kollaps.

Related Videos

Leave a Comment